"Et analogt sundhedskort er ikke gammelt skrald, som kun henvender sig til dem, der ikke kan håndtere et digitalt. Virkeligheden er, at mange analoge løsninger er gode og succesfulde – og at mange digitale løsninger hen ad vejen faktisk viser, at de ikke virker, som man troede,” siger Anders Colding-Jørgensen.

Adfærdspsykolog: Digitalisering af sundhedskort er udtryk for blind ideologi

Hvad sker der, hvis du er alene og besvimer på gaden, og dit sundhedskort kræver en firecifret kode for, at hjælperne kan åbne det på din mobiltelefon? Dét og meget andet undrer Anders Colding-Jørgensen sig over i forbindelse med, at regeringen vil digitalisere sygesikringsbeviset.

Et digitalt sundskort kan lige umiddelbart virke som nytænkning, udvikling og fremskidt, men hvis man spørger Anders Colding Jørgensen, cand. psych. og medstifter af tænketanken Analogiseringsstyrelsen, så kan fremskridt i allerhøjeste grad være analoge – og det analoge kan i forbindelse med sundhedskortet vise sig at være et klogt træk, mener han.

”Hvad sker der, hvis man besvimer på gaden, og hjælperne skal taste en firecifret kode for at identificere dig via dit sundhedskort? Er vi ikke i gang med at kaste en velfungerende løsning på møddingen blot fordi, den ikke er digital?”, spørger Anders Colding-Jørgensen retorisk.

Mobil på sig 24/7?

Han mener, at sundhedskortet, som vi kender det, er driftssikkert, nemt og praktisk at bruge og let at have med i lommen – selv på en varm sommerdag, hvor turen går til stranden iført badeshorts.

”Det er jo ikke nødvendigvis sådan, at man ønsker at have sin mobiltelefon på sig hele tiden. Der er mange situationer, hvor det er upraktisk at have en stor mobiltelefon på sig blot for at kunne identificere sig,” siger Anders Colding-Jørgensen.

Først og fremmest mener Anders Colding-Jørgensen, at det bør være sådan, at man ikke blot tilbyder et analogt sundhedskort til dem, der er ældre eller har et handicap eller af andre årsager ikke kan bruge en digital løsning. I stedet bør det gule sygesikringsbevis være et legitimt valg for alle, som blot ønsker sig at have et analogt sundhedskort som det, man kender og anvender i dag.

”Det er som om, at analoge løsninger ses som en andenrangsløsning til ældre og handicappede. Men et analogt sundhedskort er ikke gammelt skrald, som kun henvender sig til dem, der ikke kan håndtere et digitalt. Virkeligheden er, at mange analoge løsninger er gode og succesfulde – og at mange digitale løsninger hen ad vejen faktisk viser, at de ikke virker, som man troede,” siger Anders Colding-Jørgensen.

Derfor mener han, at man i stedet for at standse udviklingen af det analoge sygesikringsbevis bør arbejde på, hvordan man fortsat kan udvikle det i en smartere, men analog version. 

Utopisk digitalisering lægger gode løsninger i graven

Anders Colding-Jørgensen fortæller, at han oplever, at regeringen blot udvikler flere og flere digitale løsninger uden at spørge nogen om relevansen, fordi man antager, at danskerne i sagens natur forventer udvikling. For ham at se betragtes udvikling som synonymt med med nye digitale løsninger – og altså også digitale løsninger, som ikke altid er hensigtsmæssige, mener han.

”Man spørger en digitaliseringskonsulent, om det kan lade sig gøre at digitalisere sundhedskortet, og hvad det vil koste, men faktum er, at vi ikke ved, hvordan det vil ramme, før vi starter live-eksperimentet. Vi så nogle lignende problemer med Sundhedsplatformen, og det kom til at koste dyrt,” siger Anders Colding-Jørgensen og fortsætter:

”Man mister gode analoge løsninger samtidig med, at man får nye digitale problemer,” siger han. 

Hvis man træder et skridt tilbage og spørger, om et digitalt sundhedskort gør menneskers liv bedre, vil mange nok svare, at de foretrækker, at der findes et analogt sundhedskort, fordi det er en tryg teknologi, som kan tåle at falde i toilettet, som ikke bruger strøm, som andre kan holde og identificere dig ud fra, og som ikke lænker dig til en mobil. Med et digitalt sunhedskort kan du i realiteten aldrig forlade huset uden din mobil, mener Anders Colding-Jørgensen.

”Jeg savner, at man i udgangspunktet er ydmyg over for, at man reelt ikke ved, om en digitalisering af sundhedskortet er en god idé, da digitalisering langt fra altid er ensbetydende med, at noget er mere fremmeligt. Jeg mener, at det analoge kan være med til at gøre mennesker mere trygge og for mig at se, er det analoge vejen frem i en tid, hvor digitaliseringen er blevet til blind ideologi,” siger Anders Colding-Jørgensen.

Ønsket om et analogt liv

Anders Colding-Jørgensen støtter altså mildest talt ikke op om dogmet om, at fremtiden er digital. Han efterspørger, at politikerne er mere kritiske, når de stiller radaren ind på digitaliseringsprojekter som nu det digitale sundhedskort. Han mener i den sammenhæng, at politikerne beslutter sig for at digitalisere, før de forholder sig til, om det overhovedet er noget, der gavner borgerne, og han mangler evidens for, at en digitalisering af sundhedskortet nødvendigvis skaber bedre liv.

”Jeg er overhovedet ikke sikker på, at eksempelvis unge mennesker forventer et digitalt sundhedskort. Hvis sundhedskortet digitaliseres, fører det i sidste ende til flere mennesker med en telefon i hånden, og det ligger ikke i tråd med en tendens, som går i retning af, at mange er kede af, at de ikke føler, at de kan lægge mobilen fra sig,” siger Anders Colding-Jørgensen.

Han fremhæver, at telefonen er fyldt med fristende notifikationer, sociale medier og meget andet, der i sidste ende betyder, at der er længere vej til et analogt liv for dem, der der ønsker det, for hvis sundhedskortet digitaliseres, bliver man nødt til at bære telefonen med sig alle vegne.

Til gengæld er Anders Colding Jørgensen ikke totalt afvisende over for et scenarie, hvor man delvist indsluser et digitalt sundhedskort, idet han mener, at en back-up af sundhedskortet på mobilen vil være en smart løsning. Sundhedskortet, som vi kender det i dag, bør man derudover også videreudvikle. For eksempel ved at lægge det sammen med kørekortet og finde et materiale, der ikke er plastik.

 

Om Analogiseringsstyrelsen

Analogiseringsstyrelsen er en tænketank stiftet af Anders Colding-Jørgensen, cand, psych., sammen med Anders Kjærulff, teknologikritiker, og Arild Solbakken, Noetiker. Analogiseringsstyrelsen forholder sig kritisk til det, de kalder utopisk digitalisering.

 

Like eller del denne artikel