Rapport: Det vil ikke slå hul i statskassen at hæve prisen på cigaretter

Det vil ikke gå ud over statskassen eller skræmme rygerne ned i grænsehandlen, hvis prisen på en pakke smøger her og nu blev sat op til mellem 60 og 70 kroner.

Og hvis prisen gradvist hæves til 100 kroner frem mod 2030 vil der stadig være et provenu til statskassen på 1,2 milliarder, og andelen af danskere, der ryger dagligt, vil være faldet fra 16,9 procent i dag til mellem 12,9 og 14,0 procent i 2030.

Det konkluderer ifølge Jyllands-Posten og DR en ny og endnu ikke offentliggjort rapport, bestilt af Sundhedsstyrelsen og udarbejdet af analysebureauet Incentive.

Dermed punkteres flere blå partiers argument om, at højere tobaksafgifter vil få så mange danskere til at købe cigaretter syd for grænsen, og at statskassen i sidste ende vil lide under prisstigningen.

I Skatteministeriet har man lavet sin egen undersøgelse af forholdet mellem grænsehandel og øgede afgifter på tobak. Her fremgår det også, at en pris for en 20 styks cigaretpakke på mellem 60 og 70 kroner stadig ville give penge i statskassen.

Selv om de to undersøgelser har enslydende konklusioner, er skatteminister Karsten Lauritzen (V) afvisende over for at sætte priserne op.

Tags: rygning

Like eller del denne artikel