Stadig kritik fra Venstres bagland af sundhedsreformen

Nogle kritiske røster i Venstres bagland er forstummet - men andre er stadig stærkt kritiske overfor den sundhedsreform, som Regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede i går.

De kritiske røster lader sig høre i en artikel i Jyllands-Posten:

Eksempelvis kalder Tage Rækby, næstformand for Venstre i Midtjylland, reformen for en centralisering, hvor det hele vil blive styret fra Aarhus eller fra København, og han mener, at reformen bliver »en udfordring« for Venstre i den kommende valgkamp.

Og regionsrådsmedlem i Midtjylland, Jørgen Winther (V), siger til Jyllands-Posten: »Jeg er sikker på, den vil svække Venstre til valget i det vestlige Jylland. Her er den blevet modtaget meget dårligt."

Avisen Danmark har derimod en række interviews med Venstre-politikere, som ved udspillet fra Regeringen i januar udtalte sig kritisk, men nu har stukket piben ind.

Ifølge Avisen Danmarks oplysninger, blev de kritiske røster - tidligere minister og gruppeformand Hans Christian Schmidt, boligordfører og anden næstformand i Region Midtjylland, Carsten Kissmeyer, og undervisningsordfører Anni Matthiesen - på et telefonmøde to timer inden, regeringen og Dansk Folkeparti tirsdag præsenterede en endelig aftale, ringet op og bekræftet i, at deres kritik var blevet hørt og kommet i møde.

De afgørende elementer for, at deres principielle kritik nu er forstummet, er der er blevet indført patient- og borgerråd i forbindelse med sundhedsfællesskaberne, og rådene vil også blive repræsenteret med et medlem i bestyrelserne for hver af de fem sundhedsforvaltninger, der skal afløse regionerne.Derudover vil de otte mand store bestyrelser i de fem sundhedsforvaltninger blive sammensat af bl.aandre tre repræsentanter fra kommunerne, så lokalt folkevalgte har samme stemmevægt som de sundhedsfaglige eksperter i bestyrelserne. Og endelig skal alle otte mand i forvaltningernes bestyrelser være bosiddende i de området, forvaltningerne dækker - svarende til de nuværende regioner.

"Før havde eksperterne flertallet, og de kunne bo, hvor det skulle være. Det er vi nogle, der ikke har alt for gode erfaringer med. Nu vil kommunerne og patienterne tilsammen udgøre halvdelen af bestyrelserne, og alle skal bo i regionen og vil dermed reelt have hånden på kogepladen og kan møde borgerne over køledisken i supermarkedet. For mig har det været meget vigtigt, at det demokratiske aspekt er blevet imødekommet," siger Carsten Kissmeyer til Avisen Danmark.

Og Anni Matthiesen siger til avisen:

"Nu tror jeg på, at vi har fundet noget, der er bedre end regionsrådene. Ser man på det samlede billede, har jeg ro i maven, så jeg ikke har problemer med at stå på mål for reformen i valgkampen. Man har lyttet til os, der havde en bekymring." 

Tags: sundhedsreformen

Like eller del denne artikel