Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Politikere vil stoppe læges "Premium"-tilbud

Det skal ikke være muligt for patienter at betale sig til ekstra "Premium"-service ved en praktiserende læge i Christiansfeld ifølge regionspolitikere fra Region Syddanmark.

Det skriver Jydske Vestkysten.

Regionens samarbejdsudvalg for almen praksis, der har deltagelse af både embedsfolk, repræsentanter for lægerne og regionsrådsmedlemmer, har på et møde besluttet at sende spørgsmålet om, hvorvidt praktiserende læge Hung Le fra Christiansfeld må tilbyde patienter ekstra services mod betaling, videre til landssamarbejdsudvalget.

Hung Le vil indenfor kort tid tilbyde en premium-ordning, hvor patienter for 799 kr. årligt f.eks. kan få taget blodprøver og hjertediagrammer på deres arbejdsplads eller derhjemme, ligesom de kan blive lynvaccineret.

Beløbet er et engangsbeløb og altså ikke noget, der skal betales månedligt eller årligt.

Ifølge lægen er premium-ordningen ikke en del af den almindelige praksis, men noget han kører ved siden af. Ordningen udbydes dog til de samme patienter, han i forvejen har i sin praksis.

Men politikerne holder fast. Det skal ikke være muligt at købe sig til ekstra ydelser i det syddanske sundhedsvæsen, lyder det.

"Det er ikke patienter med eksempelvis KOL eller de socialt udsatte, som får gavn af ordningen. Så uanset om lægen synes det, mener vi, at der bliver tale om et A-og et B-hold," siger udvalgsmedlem Annette Blynel til Jydske Vestkysten. Hun mener, at personalet kommer til at bruge tid på de betalende patienter, og den tid kunne bruges til de almindelige patienter, mener SF'eren.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har også udtalt sig kritisk om tiltaget.

"Jeg kommer til at følge sagen tæt. For det er en helt forkert brug af ressourcerne i en situation, hvor vi har lægedækningsudfordringer," har hun sagt i et svar til Kirsten Normann Andersen (SF), som i Folketinget har stillet spørgsmål om sagen.

Ellen Trane Nørby henviser dog til, at den konkrete sag vedrører overenskomstaftalen mellem regionerne og de praktiserende læger. Det er derfor overenskomstens parter, der, kan tage konkrete sager om lægers overholdelse af overenskomsten op i samarbejdsudvalget.

"Jeg kan derfor ikke umiddelbart sige, om det her er lovligt eller ulovligt. Men jeg har en klar politisk holdning til, at det her ikke er en hensigtsmæssig brug af vores lægeressourcer. Jeg vil derfor opfordre parterne til at tage sagen op i samarbejdsudvalget for at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen, herunder om de vurderer, at der er behov for en videre opfølgning på sagen," siger sundhedsministeren i sit svar til Kirsten Normann Andersen.

Og det er netop, hvad samarbejdsudvalget for almen praksis i Region Syddanmark nu har gjort.

 

LÆS OGSÅ:

Del artikler