I dag åbner nyt center, som skal hjælpe mere end 200.000 danskere
I dag, onsdag 6. marts, indvies Nationalt Center for Autoimmune Sygdomme, der skal behandle patienter med sygdomme som psoriasis, rygsøjlegigt, leddegigt, kronisk inflammatorisk tarmsygdom (Crohn og colitis ulcerose) og hudsygdommen HS (hidrosadenitis).
De første patienter vil få tider i løbet af marts måned.
Mere end 200.000 danskere lider af såkaldte autoimmune sygdomme, hvor immunsystemet ved en fejl går til angreb på og ødelægger kroppens egne celler og væv.
Fælles for mange af patienterne er også, at sundhedsvæsenets hjælp ofte er utilstrækkelig. Sygdommene er komplekse, og mere end hver femte patient har mere end en autoimmun diagnose. Dertil kommer, at patienter med autoimmune sygdomme også har en øget risiko for også at komme til at lide af f.eks. hjertekarsygdomme og depression.
Men sundhedsvæsenets behandling skulle nu gerne blive bedre, for det skal et nyt nationalt center nu forsøge at rette op på. Formålet med centeret at forbedre og udvikle behandlingen nationalt ved at afprøve nye behandlingsmetoder og -tilgange.
”Vi vil blive en slags testcenter, hvor vi kan afprøve nye former for patientbehandling og dokumentere effekten af dem, så de måske senere kan blive udbredt til hele landet. Det er vi rigtig glade for at få lov til, for vi synes, det er en patientgruppe, der i mange år har været overset,” siger Lars Iversen, der er professor på Hud- og Kønssygdomme på Aarhus Universitetshospital, hvor centeret har fået sin placering.
Mange patienter med autoimmune sygdomme har problemer med at fastholde et arbejde, ligesom de undgår sociale aktiviteter på grund af sygdommene. Derfor har centeret en helhedsorienteret tilgang til patienterne, og det betyder blandt andet, at der er en socialrådgiver, psykolog og diætist tilknyttet.
”Vi kigger ikke kun på huden eller tarmen, men på den samlede pakke af diagnoser, som patienten har. For eksempel ved man, at mange af patienterne har problemer med depression og overvægt, og derfor giver det rigtig god mening også at gøre en indsats for at forbedre den del af patienternes liv,” fortæller Lars Iversen.
Fokus på patient-involvering
Én opgave vil eksempelvis være at udvikle nogle kommunikations-platforme og digitale løsninger – så patienterne kan have kontakt til personalet og ikke nødvendigvis behøver at indfinde sig i et ambulatorie for at sikre sig, at deres sygdom er under kontrol. Der er dog ikke tale om en spare-øvelse, pointerer Lars Iversen.
”I det nye center vil vi sætte fokus på patientinvolvering, og hvordan man som patient kan blive uddannet i at tackle sin egen sygdom. Et væsentligt succes-parameter vil derfor være, at både kontrol og behandling først og fremmest skal give god mening for patienten.” Derfor er målet altså primært at udvikle mere komplette og hensigtsmæssige løsninger, end der findes i dag, understreger Lars Iversen. Eksempelvis vil man ansætte både psykologer, kliniske diætister og socialrådgivere i centret:
”Det opleves for eksempel ikke altid hensigtsmæssigt af patienten, at der er så skarp en opdeling mellem hospitaler, primær sektor og kommunernes behandlingstilbud, og at de skal gå i kontrol og behandling flere steder.”
Guidelines til kommunerne
Det nye center for autoimmune sygdomme spiller i øvrigt fint ind i regeringens ambition om at skabe flere borgernære behandlingstilbud, forklarer Lars Iversen. Altså at flytte nogle af de mange kontroller og behandlinger fra hospitalernes ambulatorier ud i kommunerne.
”Vi skal og bør som specialister være med til at udvikle guidelines for kontrol og behandling til de sundhedsmedarbejdere, som sidder rundt omkring i kommunerne. Det er dygtige og kompetente mennesker, men de kan ikke være specialister i alt. Det vil også være vores opgave at være med til at bryde nogle af de barrierer ned, som i dag findes mellem de forskellige behandlingstilbud og dermed skabe en mere dynamisk interaktion mellem specialisterne på hospitalerne, primær sektor og kommunernes sundhedstilbud.”
Centeret er blevet til på baggrund af et samarbejde med FAIM (Foreningen For Autoimmune Sygdomme) og De Autoimmune, der består af fem patientforeninger inden for autoimmune sygdomme: Psoriasisforeningen, FNUG, Foreningen for Rygsøjlegigt og Morbus Bechterew, Colitis-Crohn Foreningen og Patientforeningen HS Danmark.
Sundhedsministeriet bevilgede sidste år 18 millioner kroner til centeret.
Blandt autoimmunesygdomme er
Addison sygdom (sygdomme i binyrerne)
Alopecia areata (pletskaldethed)
Crohns sygdom og Colitis ulcerosa (smertefuld - kronisk inflammatorisk tarmsygdom).
Cøliaki (inflammation i tyndtarmen)
Dermatitis herpetiformis (intenst kløende hudsygdom)
Diabetes (type 1 sukkersyge)
Eksem
Graves’ sygdom - Basedow (højt stofskifte)
Hashimoto’s thyroiditis (lavt stofskifte)
Hæmolytisk anæmi
Myastenia gravis (øget træthed af muskler)
Pemfigus (blærer på hud og slimhinder)
Perniciøs anæmi (vitamin B12 mangel)
Psoriasis
Reumatoid artritis (leddegigt)
Riedel’s struma (skjoldbruskkirtlen)
Sjøgrens syndrom
Sklerose
Systemisk lupus erythematosus
Vitiligo (manglende hudpigment)
Wegeners granulomatose (læk af blod gennem de fine blodkar - ofte i flere organer)