Danskerne: En pakke cigaretter skal koste 60 kroner

Stort flertal af danskerne er klar til at hæve cigaretprisen med 50 procent.

Syv ud af ti danskere - 71 procent - går ind for at hæve prisen på en pakke cigaretter til 60 kroner fra de nuværende cirka 40 kroner. Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

20 procent er modstandere. 10 procent ved ikke.

Forebyggelseseksperter er enige om, at prisen er det mest effektive instrument til at stoppe tilvæksten af især unge rygere, og stadig flere af Folketingets partier har derfor erklæret sig parate til at hæve afgifterne på cigaretter markant.

Blandt andet har De Konservative meldt ud, at de ønsker et prishop til 60 kroner. Regeringspartneren Liberal Alliance er imidlertid imod.

"Vi mener ikke, man skal bruge afgifter og skatter til at bestemme, hvordan folk skal leve deres liv, så længe det, de foretager sig, kun påvirker deres egen krop," siger sundhedsordfører May-Britt Kattrup (LA) til Altinget.

Venstre vil også gerne have en prisstigning. Men partiet har ikke lagt sig fat på, hvor stor stigningen skal være, siger sundhedsordfører Jane Heitmann (V) til Altinget:

"Fra Venstres side ser vi gerne, at cigaretter bliver så dyre som muligt, dog uden at vi får øget grænsehandel eller potentielt vil se flere illegale cigaretter på det danske marked."

 

Tags: rygning, e-cigaretter

Like eller del denne artikel