»Det er helt uacceptabelt, at man på ledelsesplan pålægger lægerne på en afdeling at undersøge patienterne i strid med gældende danske retningslinjer. Jeg kan ikke mindes at have set noget lignende før. Man udsætter kvinderne for en risiko og sætter ressourcehensyn over hensynet til deres helbred og liv. Og oven i reagerer man langsomt, når man skal rette op på svigtene,« siger Niels Kroman.

Ringsted Sygehus undlod bevidst undersøgelser

Spareøvelse var skyld i mangelfulde undersøgelser af brystkræft på Ringsted Sygehus. Det vækker stærk kritik.

Det skriver Jyllands-Posten.

Det var for at spare lægetimer og undersøgelsestid, at Ringsted Sygehus gennem fire år undlod at give hundredvis af kvinder med mistanke om brystkræft den grundige undersøgelse, de havde krav på.
Det viser nye oplysninger i sagen, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af.

Før jul oplyste sygehuset, at det i perioden 2013-2017 havde udført mangelfulde undersøgelser af ca. 2.600 kvinder med mistanke om brystkræft og i strid med de nationale retningslinjer på området. Sygehuset indkaldte sidste år 735 af kvinderne til en ny undersøgelse - 8 har siden fået konstateret kræft.

Hos Kræftens Bekæmpelse er cheflæge og professor i brystkræftkirurgi, Niels Kroman, stærkt kritisk overfor den måde, som kvinder i Region Sjælland er blevet behandlet på, når de er henvist til undersøgelse for brystkræft på Ringsted Sygehus. Også den efterfølgende håndtering af sagen får hårde ord med på vejen - sygehuset har været al for langsomt og trægt til at reagere og få indkaldt og genundersøgt alle de berørte kvinder, mener han.

»Det er helt uacceptabelt, at man på ledelsesplan pålægger lægerne på en afdeling at undersøge patienterne i strid med gældende danske retningslinjer. Jeg kan ikke mindes at have set noget lignende før. Man udsætter kvinderne for en risiko og sætter ressourcehensyn over hensynet til deres helbred og liv. Og oven i reagerer man langsomt, når man skal rette op på svigtene,« siger Niels Kroman til Jyllands-Posten.

Radiologisk Afdeling i Ringsted undlod i en fireårig periode frem til foråret 2017 at sende de henviste kvinder gennem både en mammografi, som er en røntgenundersøgelse, en ultralydsundersøgelser og en klinisk undersøgelse, såkaldt palpation, hvor lægen undersøger bryst og armhule for knuder og forandringer. Sådan fastslår både Sundhedsstyrelsen og DBCG (Danish Breast Cancer Cooperative Group), at undersøgelserne bør foregå. I Ringsted fik mange kvinder, som var henvist til undersøgelse for brystkræft af egen læge, kun en røntgenundersøgelse, og hvis den ikke viste tegn på brystkræft, undersøgte man dem ikke yderligere.

Tags: brystkræft, brystkræft-skandale, Ringsted-skandale

Like eller del denne artikel