Sundhedspolitisk Tidsskrift

Kræftforening: Vi risikerer en så kompleks godkendelsesproces, at patienterne dør af det

I morgen skal Medicinrådet endnu engang se på, om Revlimid (lenalidomid) skal have grønt lys som national standard-vedligeholdelsesbehandling til nydiagnosticerede myelomatosepatienter, som har fået autolog stamcelletransplantation.

SERIE

Patienternes Evaluering af Medicinrådet:
Dur det nye organ?

Om kort tid går Danske Regioner i gang med sin evaluering af Medicinrådet, og dermed lever de op til deres to år gamle løfte, som skulle sikre, at deres dengang splinternye råd skulle bedømmes, så alle kan se, om det var en god beslutning.  

Men lige nu er der ingen grund til at tro, at regionernes proces reelt vil være optaget af virkeligheden, og derfor igangsætter vi "Medicinrådet – Patienternes Evaluering".

"Patienternes Evaluering" baserer sig i første omgang på kommentarer med udgangspunkt i dokumenter fra sagen, især referater fra møder i de relevante organer; Medicinrådet, de regionale lægemiddelkomiteer, de sundhedsfaglige komiteer, råd og nævn, Det tværregionale forum for koordination af medicin og andre organer, suppleret med oplysninger om, hvordan lægemidler faktisk er taget i brug efter Medicinrådets afgørelser.

Dernæst får patientforeninger adgang til at kommentere Medicinrådets håndtering, og derefter gives ordet til lægerne på området – og endelig får Medicinrådet mulighed for at kommentere. Alle reaktionerne publiceres naturligvis.

Har du input eller bidrag til evalueringen, så send dem til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Processen har taget over et år, et tidsforbrug som Dansk Myelomatose Forenings formand, Søren Dybdahl, finder dybt frustrerede.

”Det bør ikke tage så lang tid at få godkendt et lægemiddel, hvis effekt er så veldokumenteret. Det er fair nok at være kritisk over for nye lægemidlers effekt og bivirkninger. Det er klart, at alt skal vurderes, og det er en proces, vi anerkender. Men imens tiden er gået, er der patienter, der ikke har fået en vedligeholdelsesbehandling, der har en dokumenteret forbedring på overlevelsen på to år,” siger Søren Dybdahl og tilføjer:

”I USA har man i årevis fast har brugt både Revlimid og andre stoffer til vedligeholdelsesbehandling, fordi virkningen netop er dokumenteret, mens der i Danmark ikke nåede at blive godkendt stoffer til vedligeholdelse af RADS (Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin), før sagsbehandlingen overgik til Medicinrådet.”

Her og nu frygter Søren Dybdahl allermest, at den lange godkendelsesproces ender med, at Revlimid ikke bliver godkendt til vedligeholdelsesbehandling af økonomiske årsager - for evidensen for virkningen er på plads, påpeger han.

Komplicerede godkendelsesprocesser

Dansk Myelomatose Forening er i det hele taget bekymret over, at økonomi fylder mere og mere i forhold til behandlingen af myelomatose. En problematik, foreningen også tog op på et samråd med Sundheds- og Ældreudvalget den 15. januar (se artikel andet sted på siden, red.).

”Vi har hidtil været et land, hvor der har været råd til at bevillige den medicin, der har været behov for, og de behandlingsmetoder, der har vist sig at være effektive. Men nu står vi en situation, hvor det åbenbart også handler om noget andet, som vi ikke helt kan gennemskue. Vi skal passe på, at godkendelsesprocessen ikke bliver så kompleks og handler så meget om penge, at patienterne dør af det,” siger Søren Dybdahl.

På den længere bane frygter Dansk Myelomatose Forening, at Medicinrådets komplicerede godkendelsesprocesser bliver så krævende for lægemiddelvirksomhederne, at de opgiver at markedsføre deres medicin i Danmark, og patienterne dermed går glip af mulige livreddende behandlinger.

”Vi er bekymrede for, at det kan blive så kompliceret at få godkendt et lægemiddel i Danmark, at lægemiddelindustrien lader patienterne sejle i egen sø og går efter andre markeder. Konkret kender vi til, at en producent ikke har søgt Medicinrådet om godkendelse til en ny indikation for et allerede anvendt middel, selv om det er godkendt i EMA (Det Europæiske Lægemiddelagentur),” siger Søren Dybdahl og fortsætter:

”Det er et spil, vi som patientforening ikke kan gennemskue, vi kan bare stå på sidelinjen og undre os over, om det kan være rigtigt, at Medicinrådet har en taktik med at udtrætte sine samarbejdspartnere. For hvis det er tilfældet, er vi enormt bekymrede.”

 

LÆS OGSÅ:

 

Tags: patienternesevaluering, revlimid

Like eller del denne artikel