"Det er ikke i orden, at patienter får alvorlige eller komplicerede beskeder om deres eget helbred på den måde," siger Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing.

Patienter får hurtigere adgang til prøvesvar og journalnotater

Hidtil har der været en forsinkelse på tre til fem dage før patienter kan se journalnotater og prøvesvar i Sundhedsjournalen på Sundhed.dk og Min Sundhedsplatform. Det er nu ændret.

Nu er journalnotater er tilgængelige, når de er journalført og godkendt, og prøvesvar er tilgængelige, når de er klar. Der kan dog være op til to dages forsinkelse af tekniske årsager.

Det er regionerne, der i fællesskab har besluttet, at der ikke længere skal være forsinkelse på prøvesvar og journalnotater. Det betyder, at patienter får nemmere og hurtigere adgang til prøvesvar og journalnotater.

Ændringen betyder også, at patienter kan se svar, som lægen endnu ikke har haft mulighed for at gennemgå eller kontakte patienten om.

Netop den del har Lægeforeningen ikke været glad for.

Lægeforeningen støtter, at patienter har en nem og hurtig adgang til deres helbredsoplysninger. Men det er ikke i orden, at man altid har adgang til at læse alle alvorlige og komplicerede beskeder om prøvesvar online, siger foreningens formand, Andreas Rudkjøbing.

”Det kræver ikke megen fantasi at forestille sig, hvordan det vil være få en kræftdiagnose alene hjemme ved sofabordet fredag eftermiddag. Det er ikke i orden, at patienter får alvorlige eller komplicerede beskeder om deres eget helbred på den måde. Og det er efter Lægeforeningens opfattelse heller ikke i overensstemmelse med lovgivningen. Af sundhedsloven fremgår det, at informationen skal gives på en hensynsfuld måde og være tilpasset modtagerens individuelle forudsætninger med hensyn til alder, modenhed, erfaring m.v. Det krav kan vi som læger ikke leve op til, hvis patienter har tilgang til prøvesvarene på samme tid som lægen.,” har Andreas Rudkøbing tidligere sagt til Ugeskrift for Læger.

 

Tags: Straks-svar, prøvesvar, Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing

Like eller del denne artikel