Sundhedspolitisk Tidsskrift

To regioner har ikke opkrævet tolkegebyr

Et halvt år efter, at loven om tolkegebyret trådte i kraft, er der ikke styr på opkrævningen. Og så er det ren underskudsforretning, lyder det fra flere regionsformænd, som opfordrer til, at ordningen skrottes.

Ifølge dr.dk har Region Midtjylland og Region Sjælland endnu ikke opkrævet tolkegebyret fra patienterne. Og i Region Syddanmark har udgiften til IT og administration af gebyret ifølge regionen kostet 1,4 millioner kroner, mens regionen indtil nu kun fået gebyrer for 8000 kroner i kassen. Region Syddanmark har udsendt 423 regninger til en samlet sum af 107.000 kr., og betalingsfristen er ikke udløbet endnu.

I Region Hovedstaden har man udsendt 2823 fakturaer til en samlet sum af 1,2 millioner kroner. Heraf er 395.000 kroner betalt, men betalingsfristen er ikke udløbet endnu.

Og i Region Nordjylland har udsendt 406 regninger til en samlet sum af 135.767 kr. Heraf er 9.786 kroner betalt, men betalingsfristen er ikke udløbet endnu.

Sammen med regeringen og Dansk Folkeparti indførte Socialdemokratiet i juli 2018 tolkegebyret. Det betyder, at folk, der har boet i Danmark i mere end tre år, selv skal betale for at få en tolk, hvis de har brug for tolkning hos lægen eller på sygehuset. Argumentet lyder, at man efter tre år i landet må forventes at kunne tale så godt dansk, at det offentlige ikke længere skal betale for en tolk.

Her et halvt år senere advarer alle fire socialdemokratiske regionsformænd overfor dr.dk om, at tolkegebyret risikerer at gå ud over både patientsikkerheden og den lige adgang til sundhed.

"Det er symbolpolitik, som har nogle meget skadelige konsekvenser," siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) fra Region Midtjylland til dr.dk.

Han opfordrer partierne til at afskaffe gebyret.

"Vi stiller ikke bare patienterne, men også vores personale, i nogle urimelige dilemmaer – samtidig med at vi har en masse administrativt bøvl. Det handler ikke bare om ulighed i sundhed, men også om hvorvidt vi overhovedet bruger vores ressourcer fornuftigt. Det virker ikke som verdens bedste idé på mig, siger Sophie Hæstorp Andersen, regionsformand i hovedstaden.

Det nye IT-system har taget lang tid at udvikle, og derfor går det heller ikke i plus lige foreløbig, erkender Stephanie Lose (V), formand for Region Syddanmark.

"Det løber ikke rundt på nuværende tidspunkt, og det kan vi heller ikke sige, om det kommer til at gøre," siger hun til DR Syd.

Tolkegebyret gælder både i almen praksis, ved speciallæge og i forbindelse med behandling og indlæggelse på sygehuset. 

Gebyret varierer fra 191 til 1.675 kroner alt afhængigt af, om det er tolkning over telefon, eller om tolken skal møde op - og om det er hos lægen eller på sygehuset.

Tags: tolkegebyr

Like eller del denne artikel