Sundhedspolitisk Tidsskrift

Karsten Juhl Jørgensen valgt til Cochranes bestyrelse

Med valget af fire nye medlemmer til den internationale Cochranebestyrelse kan Cochrane begynde at rette op på den skade, som efterårets krise har forvoldt Cochrane-samarbejdet. Det skriver den nyvalgte direktør for Nordic Cochrane Center, Karsten Juhl Jørgensen, som selv er blevet valgt ind.

Karsten Juhl Jørgensen, som for få måneder siden overtog stillingen som direktør for Nordic Cochrane Center ved Rigshospitalet efter Peter Gøtzsche, som blev ekskluderet af det internationale Cochrane-samarbejde, er nu også valgt ind i bestyrelsen for det internationale Cochrane samarbejde. Det skete i december ved en afstemning blandt medlemmer af Cochranesamarbejdet. Udover Karsten Juhl Jørgensen blev også den spanske professor Xavier Bonfill, leder af det australske Cochrane center, Sally Green, og den canadiske Cochrane-journalist Jordi Pardo Pardo valgt af de i alt 1200 medlemmer, der deltog i afstemningen.

Karsten Juhl Jørgensen besidder dermed to af de Cochraneposter, som Peter Gøtzsche gjorde før ham, og i den position vil han arbejde for at rette op på de skader, som den interne konflikt i Cochrane dette efterår har forvoldt på tilliden internt i forskernetværket og på samarbejdets troværdighed udadtil. Det skriver han i den udtalelse, som alle indstillede kandidater har leveret op til afstemningen.

"Forskersamarbejdet skal finde tilbage til den tillid og respekt, som altid tidligere har været Cochranes adelsmærke, og der er behov for forandring, som kan sikre, at der er plads til forskellighed i organisationen," skriver han i udtalelsen.  

"Fokus for samarbejdet skal være at sikre væsentlighed, kvalitet, og uafhængighed i de videnskabelige reviews fremover, og det kan blandt andet ske ved at etablere review-ekspertgrupper," skriver han også.

Karsten Juhl Jørgensen blev indstillet som kandidat til bestyrelsesposten af den australske professor Lisa Bero og professor ved Syddansk Universitet, Asbjørn Hróbjartsson.

Tags: Peter Gøtzsche, Nordic Cochrane Center, goetzsche, Gøtzsche

Like eller del denne artikel