Sundhedspolitisk Tidsskrift

LVS: Vi har brug for Nordisk Cochrane i god form

Formand for Lægevidenskabelige Selskaber (LVS), Henrik Ullum, håber, at der nu kan falde ro om det nordiske Cochrane Center og støtter, at Rigshospitalet ønsker at fortsætte det internationale samarbejde, siger han, efter at Rigshospitalet tirsdag meddelte, at direktør Peter Gøtzsche er fritaget for tjeneste. 

Rigshospitalets beslutning kommer knap halvanden måned efter, at et lille flertal i det internationale Cochranes bestyrelse i september besluttede at ekskludere Peter Gøtzsche fra samarbejdets bestyrelse og at fratage ham stillingen som direktør for det nordiske Cochrane-center ved Rigshospitalet.

Rigshospitalet har ikke ønsket at oplyse, hvorfor det har taget så lang tid at træffe en beslutning, men en del af forklaringen kan være, at der har været uklarhed om, hvilken institution centeret refererede til, og altså hvem, der har det overordnede ansvar for centeret.

Formand for Lægevidenskabelige Selskaber, Henrik Ullum, håber trods det ulykkelige i situationen, at der nu kan falde ro om Cochrane-centeret.

”Det var vel det eneste logiske udkomme på den ulykkelige og umulige situation, der har været, og jeg håber, at beslutningen kan skabe ro om situationen på centeret, for vi har brug for Nordisk Cochrane Center i god form,” siger Henrik Ullum.

Henrik Ullum gik tidligere på året i rette med Peter Gøtzsche, da denne rettede en skarp kritik mod navngivne personer i Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen og beskyldte dem for at være styret af relationer til medicinalindustrien. Gøtzsches gik over stregen, skrev Ullum dengang, men i dag ønsker han ikke at kommentere, at Peter Gøtzsche er fritaget for tjeneste. Kun at Rigshospitalet i en svær og ulykkelig situation har truffet den rette beslutning ved af fortsætte i det internationale samarbejde.

”Jeg ville have ønsket, at parterne i Cochrane samarbejdet havde fundet løsninger sammen tidligere. Det skete desværre ikke. Jeg bakker op om, at man bestræber sig på at forblive en del af det internationale samarbejde. Jeg synes ikke, at et løsrevet nordisk center uden om det internationale Cochrane-samarbejde vil give meget mening,” siger Henrik Ullum.

Tags: Peter Gøtzsche, Nordic Cochrane Center, goetzsche, Gøtzsche

Like eller del denne artikel