Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Professorer laver underskriftsindsamling til støtte for Gøtzsche

To professorer skriver åbent brev til sundhedsminister Ellen Trane Nørby for at støtte Peter Gøtzsche, der blev ekskluderet af den internationale Cochrane-bestyrelse i september. Det åbne brev er tirsdag formiddag underskrevet af over 3000 personer. 

I det åbne brev skriver de to professorer, som er markante Cochraneprofiler, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal huske på professor Peter Gøtzsches betydelige bidrag til forskning og behandling, når det afgøres, hvad der skal ske med det nordiske Cochrane Center. Professor Peter Gøtzsche har bidraget betydeligt til behandlingen af patienter verden over og til det internationale forskermiljø, og hans bidrag har spillet en afgørende rolle for uafhængig forskning og gennemskueligheden af kliniske data.

De to professorer er Tom Jefferson og David Hammerstein. Tom Jefferson er Gøtzsches kollega ved Nordic Cochrane Centre og David Hammerstein er et af de fire medlemmer, der forlod den internationale Cochranebestyrelse i protest over beslutningen om at ekskludere Peter Gøtsche.

David Hammerstein har, siden han trak sig fra Cochrane-bestyrelsen, udtrykt sig stærkt kritisk over for ledensen i Cochrane International.

Det frie internationale samarbejde bliver forsøgt styret på udemokratisk vis af direktør Mark Wilson og de to næstformænd i bestyrelsen Marguerite Koster og Martin Burton, skrev han blandt andet i et langt indlæg umiddelbart efter Cochranes årsmøde i Edinburgh, og hverken den internationale Cochraneledelse eller -bestyrelse forsøgte at få en uafhængig undersøgelse af konflikten mellem dem selv og Gøtzsche, før de traf beslutningen om eksklusion af Gøtzsche, skriver han.

Som et klart eksempel på ledelsens forsøg på topstyring nævner Hammerstein en række webinarer, som blev arrangeret efter Edinburghmødet.

Her skulle direktør Mark Wilson og næstformændene i bestyrelsen, Marguerite Koster og Martin Burton, give Cochranemedlemmerne ledelsens forklaring på krisen, og samtidig ville næstformændene høre, hvad medlemmerne havde at sige til eksklusionen af Peter Gøtzsche.

Det bemærkelsesværdige ved webinarerne var imidlertid, at deltagernes mikrofoner under hele sessionen var lukket. Kun Mark Wilson, Marguerite Koster og Martin Burton havde taletid, og den eneste måde, de menige deltagere kunne komme til orde på, var ved at stille skriftlige spørgsmål per mail -  og deltagerne oplevede, at deres spørgsmål blev fordrejet, når de blev læst højt af næstformændene, skriver David Hammerstein i artiklen fra oktober.

Alene det, at beslutningen om at ekskludere Peter Gøtzsche blev taget af seks bestyrelsesmedlemmer mod fem, burde have ført til, at spørgsmålet blev taget op til ny overvejelse, før man traf en endelig beslutning, og hele situationen er en trussel mod Cochranesamarbejdets anseelse, mener han.

Og Hammerstein er ikke alene. 31 syd- og mellemamerikanske Cochrane-centerledere skrev ligeledes i oktober et åbent brev til alle Cochrane-medlemmer, hvor de foreslår, at de fire bestyrelsespladser, der står tomme efter Edinburgmødet, genbesættes hurtigst muligt ved et demokratisk valg, og at man herefter nedsætter en uafhængig kommission, der skal gennemgå processen omkring eksklusionen. I kommissionen må der ikke sidde personer, der har været direkte involveret i konflikten, lyder forslaget, og resultatet af kommissionen skal lægges frem og diskuteres af Cochranes medlemmer for at sikre, at den type processer fremover vil blive ske åbent, objektivt og upartisk.

Peter Gøtzsche får således både direkte og indirekte opbakning fra en række prominente medlemmer af Cochrane rundt om i verden, og deres synspunkter bakkes ydermere op af en anonym blogger, som flere prominente Cochrane-medlemmer, som Sundhedspolitisk Tidsskrift har været i kontakt med, henviser til. De vil ikke fortælle, hvem skribenten er, men Ifølge dem er han en yderst troværdig amerikansk jurist, som man bør lytte til, og bloggeren hudfletter Cochraneledelsen for at manipulere og bevæge sig på kanten af det autoritære i håndteringen af den nuværende krise.

I et 21-sider langt dokument, hvor Cochrane-bestyrelsen svarer på de spørgsmål, der kom ind under de føromtalte webinarer, har bestyrelsen i punktform ridset sin egen rolle op, og ifølge den anonyme skribent viser beskrivelsen med al tydelighed, at Cochrane-ledelsen mangler fundamental forståelse for demokratisk proces.

For eksempel er noget helt galt, når bestyrelsen skriver, at bestyrelsesmedlemmer ikke må kritisere bestyrelsens beslutninger offentligt, når først de er taget, mener skribenten.

Eller når de skriver, at bestyrelsesmedlemmer ikke repræsenterer de medlemmer, der har valgt dem, men derimod organisationen.

Af Cochrane-bestyrelsens beskrivelse af sin egen rolle skal man også forstå, at bestyrelser med demokratisk valgte medlemmer bliver mindre almindelige og efterhånden anses for at være mindre optimale til ledelse af en organisation, og alt i alt viser beskrivelsen, at Cochranes internationale direktør og den bestyrelse, der sidder tilbage, grundlæggende er autoritære i deres tankegang, skriver bloggeren.

”Bestyrelsens autoritære holdning og forsøg på at samle magten bør skræmme ethvert Cochrane-medlem, og særligt de centre, som ledelsen tydeligvis ikke længere ser som samarbejdspartnere, men som underordnede. Bestyrelsen og direktionen har på egen hånd besluttet, at Cochrane ikke længere fungerer ved samarbejde, og det stilfærdig kup promoverer de aggressivt,” skriver bloggeren.

Sundhedspolitisk Tidsskrift har forsøgt at få en kommentar til kritikken fra Cochrane Internationals direktør Mark Wilson og næstformændene Marguerite Koster og Martin Burton, men uden held.

Situationen omkring ledelsen af det nordiske Cochrane Center er fortsat uafklaret. Sundhedsministeriet oplyser, at ministeriet har meddelt Rigshospitalet, at Nordic Cochrane Center skal leve op til finanslovens ordlyd for at få det bevilgede tilskud, og ministeriet afventer nu en tilbagemelding fra Rigshospitalet på, hvordan hospitalet vil løse situationen.

Det har ikke været muligt at få en status på situationen omkring ledelsen af Nordic Cochrane Center fra Rigshospitalet.

Tags: Peter Gøtzsche, Nordic Cochrane Center, goetzsche, Gøtzsche

Del artikler