Sundhedspolitisk Tidsskrift

Ministeriet til Cochrane: Hvad nu?

Også Sundhedsministeriet er forvirret over betydningen af, at Cochrane-samarbejdet har smidt Peter Gøtzsche ud. Ministeriet har nu kontaktet det internationale Cochrane for at få en redegørelse.

”Ministeriet har rettet henvendelse til det internationale Cochrane og bedt dem redegøre for konsekvenserne af deres beslutning," skriver Sundhedsministeriet til Sundhedspolitisk Tidsskrift.

Tidligere på ugen meddelte bestyrelsen i det internationale Cochrane, at Peter Gøtzsche er ekskluderet fra Cochrane-samarbejdet, er blevet smidt ud af bestyrelsen og er blevet frataget sin stilling som direktør i Nordic Cochrane Centre.

Efter udmeldingen var Peter Gøtzsches navn ikke længere at se på Nordic Cochranes hjemmeside. Han var blevet fjernet fra listen over medarbejdere.

Alligevel sagde Peter Gøtzsche så i går på sin egen hjemmeside deadlymedicines.dk, at han ikke kunne fjernes.

"Jeg er centerleder ved Rigshospitalet, som er vært for Nordic Cochrane Centre. Det er ikke noget, som bestyrelsen i Cochrane har magt til at afslutte. Centeret er ikke finansieret af Cochrane, men af den danske finanslov,” skrev han blandt andet.

Ifølge finanslovsforslaget for 2019 er der tale om en årlig bevilling på 18 millioner kroner til centret.

Samtidig skrev Gøtzsche, at en ikke nærmere defineret gruppe af medarbejdere fra centeret samlet overvejede at forlade Cochrane-samarbejdet på grund af "manglende gennemsigtighed og dårlig ledelse".

Sundhedspolitisk Tidsskrift har adskillige gange forsøgt at få fat på både centeret, Rigshospitalet og Peter Gøtzsche for at få hoved og hale på udmeldingerne. Uden held. Rigshospitalet aner ikke noget. Vicedirektør i Nordic Cochrane, Karsten Juhl Jørgensen, ønsker ikke at kommentere sagen. Og Peter Gøtzche henviser kun til sin hjemmeside.

Også Sundhedsministeriet har vi prøvet. Og ministeriet svarer nu, at de selv har kontaktet det internationale Cochrane for at få begreb om konsekvenserne.

Derudover satte sundhedsminister Ellen Trane Nørby i august gang i en evaluering i af Nordisk Cochrane Center.

Tags: Peter Gøtzsche, Nordic Cochrane Center, Nordisk Cochrane Center, goetzsche, Gøtzsche

Like eller del denne artikel