Sundhedspolitisk Tidsskrift

Peter Gøtzsche: Cochrane kan ikke fyre mig

Det internationale Cochrane samarbejde kan ikke afsætte mig som direktør for Nordic Cochrane Centre. Centeret hører under Rigshospitalet og er ikke finansieret af Cochrane, men er på den danske finanslov.

Sådan svarer den hidtidige direktør for centeret Peter Gøtzche på gårsdagens meddelelse fra bestyrelsen for det internationale Cochrane. Her meldte de ud, at Gøtzsche er ekskluderet fra samarbejdet, sin bestyrelsespost og sin stilling som direktør i Nordic Cochrane Centre.

Efter udmeldingen var Peter Gøtzsches navn ikke længere at se på Nordic Cochranes hjemmeside. Han var fjernet fra listen over medarbejdere. 

Alligevel siger Peter Gøtzsche nu, at han ikke kan fjernes.

Sundhedspolitisk Tidsskrift har adskillige gange forsøgt at få fat på både centeret, Rigshospitalet og Peter Gøtzsche for at få hoved og hale på udmeldingerne. Uden held. Rigshospitalet aner ikke noget. Vicedirektør i Nordic Cochrane, Karsten Juhl Jørgensen, ønsker ikke at kommentere. Og Peter Gøtzche henviser kun til sin hjemmeside deadlymeicines.dk, hvor han i dag, torsdag, blandt andet har skrevet:

”Jeg er centerleder ved Rigshospitalet, som er vært for Nordic Cochrane Centre. Det er ikke noget, som bestyrelsen i Cochrane har magt til at afslutte. Centeret er ikke finansieret af Cochrane, men af den danske finanslov.”

En ikke nærmere defineret gruppe af medarbejdere fra centeret har desuden ifølge Peter Gøtzsche efter de seneste ugers begivenheder "alvorligt overvejet" at forlade Cochrane-samarbejdet på grund af manglende gennemsigtighed og dårlig ledelse.

Nordic Cochrane Centre er ikke ene om at være utilfreds med samarbejdet med Cochranes øverste ledelse, og flere overvejer, som centeret i København at forlade samarbejdet, skriver Gøtzsche.

”Vores center er på finansloven, og vi tror på, at Danmark ville have mere gavn af, at vi fokuserede på evidensbaseret medicin fremfor Cochrane under det nuværende lederskab,” skriver Gøtzsche blandt andet.

Det har som skrevet ikke været muligt at få bekræftet meldingen fra vicedirektør Karsten Juhl Jørgensen eller andre Cochrane-medarbejdere.

Tags: Peter Gøtzsche, Nordic Cochrane Center, Det Nordiske Cochrane Center., goetzsche, Gøtzsche

Like eller del denne artikel