Peter Gøtzsche færdig som direktør

En enig bestyrelse i Cochrane-samarbejdet har smidt lederen af Nordic Cochrane Center ud som direktør.

Peter Gøtzsche mister også sin plads i Cochrane-samarbejdet og sin plads i bestyrelsen.

Det skriver Cochrane på sin hjemmeside. 

"Cochrane er et samarbejde baseret på fælles værdier og effektivt og hensynsfuldt samarbejde, og bestyrelsens beslutning skyldes et vedvarende mønster af forstyrrende og upassende opførsel fra Peter Gøtzsche, som over flere år har undermineret den kultur og skadet organisationens arbejde, omdømme og medlemmer," står der.

Peter Gøtzsche har desuden gentagne gange præsenteret personlige synspunkter som om de tilhørte Cochrane, blandt andet i korrespondence med andre forskere, i medierne og da han optrådte som ekspertvidne i en retssag, fremføres det.

"Peter Gøtzsche har som alle andre medlemmer af Cochrane organisationen ret til at udtrykke sine holdninger frit, men som leder af et Cochrane Center har han et særligt ansvar for, hvordan han udtrykker sine holdninger. Den samlede bestyrelse har i processen op til gårsdagens beslutning forholdt sig til en uafhængig juridisk genemgang af alle sagens detaljer. Peter Gøtzche har fået mulighed for at komme med sit perspektiv på begivenhederne, både i forbindelse med den uafhængige gennemgang og sidenhen. Bestyrelsen har taget med i betragtning, at Peter Gøtzsche er kommet med en række offentlige udtalelser, hvor han har brudt med sin tavshedspligt, mens den uafhængige juridiske gennemgang pågik," skriver Cochranes bestyrelse.

Peter Gøtzsches navn er allerede fjernet fra Nordic Cochrane Centers hjemmeside, og der er foreløbig ingen meldinger om, hvad der kommer til at ske - og om der bare kommer en ny direktør.

Hospitalsdirektør på Rigshospitalet Per Christiansen ønsker ikke at kommentere på Peter Gøtzsches eksklusion fra Cochrane.

"Nordic Cochrane er en selvstændig organisation, og Rigshospitalet har ikke noget med centerets faglige arbejde at gøre," siger han og henviser til Sundhedsministeriet for svar på, hvad der nu kommer skal ske med Nordic Cochrane Center.

Højdramatiske uger

Det har været højdramatiske uger forud for ekskluderingen. På Cochrane-samarbejdet netop overståede årsmøde i Edinburg fik 6 ud af 13 medlemmer af bestyrelsen ekskluderet Gøtzsche, men eksklusionen blev sat på hold - Gøtzsche havde frem til i torsdags til at forsvare sig selv skriftligt.

Om han gjorde dette, vides ikke. Men eksklusionen er i hvert eksekveret nu.

De tilbageblevne bestyrelsesmedlemmer skrev 17. september på Cochranes hjemmeside om eksklusionen:

"Bestyrelsens beslutning handler ikke om ytringsfrihed.
Den handler ikke om videnskabelig debat.
Den handler ikke om, at man ikke kan være uenige.
Den handler ikke om, at man ikke skal kunne kritisere et Cochrane Review.
Den handler om et adfærdsmønster igennem længere tid, som vi mener er helt og aldeles i strid med principperne og styringen af Cochrane-samarbejdet. Det handler om integritet, ansvarlighed og lederskab."

De lod forstå, at lige siden 2003 har Cochrane-samarbejdet modtaget klager over Peter Gøtzsche. I marts i år kom der hele tre af slagsen.

"Der er blevet behandlet mange klager gennem årene. Der er opstået mange tvister. Der er blevet udvekslet formelle breve. Der er blevet givet løfter. Og brudt løfter. Nogle tvister er blevet skrinlagt, andre ikke," skrev bestyrelsen.

Men bestyrelsen var nødt til at handle på de seneste tre klager - dem, der kom i marts, fortalte medlemmerne. Gøtzsche var nemlig kommet med "alvorlige beskyldninger" mod direktøren Mark Wilson. Hvad beskyldningerne nøjagtigt gik ud på, ved vi ikke - men Gøtzsche skrev selv for nylig på Nordic Cochranes hjemmeside, at Cochranes centrale ledelse lægger låg på bl.a. gennemsigtighed, åben debat og kritik, og at bestyrelsens rolle i højere og højere grad blot har været at give gummistempler til ledelsens færdige forslag. 

Gøtzsche delte sine beskyldninger mod Wilson med bestyrelsen.

"Vi syntes at befinde os i en umulig situation," skriver bestyrelsen. "Hvordan skulle vi kunne afgøre klagerne på fair vis?"

"Som bestyrelse er vi faktisk arbejdsgivere for Cochranes ansatte, og vores medlemmer har ret til at gøre deres arbejde uden at blive chikaneret og angrebet personligt. Mens vi sidder i bestyrelsen, vil vi have en nul-tolerance politik overfor gentagen, virkelig dårlig opførsel." 

Bestyrelsen bestilte derfor en uafhængig advokatrapport i begyndelsen af juli, og mens den var under udarbejdelse skrev Peter Gøtzsche, Lars Jørgensen og Tom Jefferson fra Nordic Cochrane Center 27. juli en artikel i BMJ Evidence med det overordnede budskab, at en gennemgang af dokumentation for HPV-vaccinen, som Cochrane-samarbejdet udsendte i maj i år, var ukomplet og forudindtaget.

Herefter modtog bestyrelsen igen et antal klager over Gøtzsche. Og derfor blev sagen om eksklusion behandlet på bestyrelsesmødet i forrige uge. En eksklusion, som Gøtzsche altså havde en uge til at gøre skriftlig indsigelse imod.

Peter Gøtzsche har tidligere givet udtryk for, at stod ekskluderingen ved magt, var det første gang i 25 år, at et medlem blev udelukket fra medlemskab af Cochrane.

 

LÆS OGSÅ:

Chefredaktør Kristians Lunds klumme: Gøtzsche er væk - nu må vi videre

 

 

 

Tags: Peter Gøtzsche, goetzsche, Gøtzsche

Like eller del denne artikel