Sundhedspolitisk Tidsskrift

Gøtzsche er væk - nu må vi videre

Skrevet d. 26. september 2018

Peter Gøtzsche er fortid hos Cochrane samfundet. Beslutningen er truffet af den internationale organisations øverste organ, The Cochrane Collaboration’s Governing Board of Trustees, og den omfatter også hans lederskab af Nordisk Cochrane Center på Rigshospitalet i København.

Dermed er Peter Gøtzsche sat helt uden for indflydelse på arbejdet.

Beslutningen blev truffet af en enstemmig bestyrelse, og forklaringen gives klart og kontant i den netop offentliggjorte erklæring.

Peter Gøtzsche fyres, fordi han ikke kan skelne mellem sig selv og Cochrane. Han har i mange år misbrugt Cochrane navnet til at fremme egne synspunkter - og vel at mærke synspunkter, som ikke deles af Cochrane.

Gang på gang har han fået besked på at høre op med denne sammenblanding, men hver eneste gang har han valgt at ignorere advarslerne. Cochrane-bestyrelsen gør opmærksom på, at Peter Gøtzsches enegang har ført til talrige klager og skadet organisationens gode navn og rygte: 

Allerede nu er Peter Gøtzsches navn fjernet fra centerets liste over medarbejdere.

Til centerets 25 års jubilæum, som fejres med et symposium 12. oktober på Rigshospitalet, er hans navn også fjernet fra talerække (men han er stadig i selve programmet.)

Væk er også den erklæing, som Peter Gøtzsche selv lagde ud på centerets hjemmeside, hvor bl.a. beskyldte bestyrelsen for at være inficeret af medicinalindustrien. Den erklæring har centeret skyndsomt fjernet og af gode grunde: Den burde aldrig have været offentliggjort og selve det, at Peter Gøtzsche har ment sig berettiget til at inddrage centeret i sin kamp på den internationale Cochrane organisation viser - om ikke andet - at bestyrelsen har ret: Peter Gøtzsche kan ikke se forskel på sig selv og centeret, han leder.

Erklæringen kan stadig læses, men nu på Peter Gøtzsches private hjemmeside, deadlymedicines.dk. Dér kan man også læse om alle de, der bakker op om ham i det, han kalder en skueproces.

Til gengæld er der intet sanddrueligt om kritikken af ham. Tilbage er nu at få det bedst mulige ud af situationen, og det må handle om at få det danske center tilbage på sporet - som en uafhængig, troværdig kilde til evidensbaseret forskning og ikke en forlænget arm til en direktør, der havde sine egne dagsordener.

Det er der nemlig brug for; en institution, som baseret på evidens kan bringe solide sandheder frem. Når Peter Gøtzsche er væk, er der heldigvis god grund til at tro, at det kan lykkes.