Lungekræftforening dropper samarbejdet med Kræftens Bekæmpelse

Patientforeningen Lungekræft har valgt at træde ud af samarbejdet med Kræftens Bekæmpelse. Det fortæller foreningens formand Lisbeth Søbæk Hansen.

Da Medicinrådet blev etableret, blev det et krav fra Danske Patienter (med Kræftens Bekæmpelse på sidelinjen) at patientrepræsentanter i fagudvalgene skulle være præcis lige så uafhængige af medicinalindustrien som lægerne. Og patientforeningen Lungekræft besluttede sidste år at prioritere en plads i Medicinrådets fagudvalg for lungekræft over samarbejdet med medicinalindustrien.

Det betød, at de måtte afbryde samarbejdet med medicinalvirksomheder, akkurat som lægerne. Og pludselig mistede de deres eneste kilde til finansiering af aktiviteter. I stedet endte det med at Kræftens Bekæmpelse påtog sig at betale for visse aktiviteter, dog slet ikke på samme niveau, som industrien havde bidraget med

”Jeg har været meget i tvivl om beslutningen, men nu er vi hoppet ud af samarbejdet med Kræftens Bekæmpelse, så vi ikke længere er underlagt nogen regler. Vi synes, at Kræftens Bekæmpelse satte for mange begrænsninger for os, og det vil vi gerne være fri for,” siger Lisbeth Søbæk Hansen og uddyber:

”Vi har ikke kunnet tage ud for at uddanne os og erfaringsudveksle med andre foreninger. Det årlige Global Lung Cancer-møde har vi godt kunnet deltage i, fordi det ikke er sponsoreret af industrien, men alle andre kurser og møder har vi ikke kunnet deltage i, fordi vi var underlagt de her regler. Det har betydet, at vi ikke har fået tilstrækkeligt med input. Nu skal vi ud og finde andre fonde og se, om vi kan klare os selv. Vi tager det for et år ad gangen og ser, hvordan det kommer til at køre.”

Afslutningen af samarbejdet med Kræftens Bekæmpelse betyder, at Patientforeningen Lungekræft ikke længere kan få sponsorater fra Kræftens Bekæmpelse. Til gengæld kan de igen få penge fra medicinalindustrien og private fonde. Dog må Lisbeth Søbæk Hansen ikke rejse med medicinalindustrien, fordi hun arbejder som patientrepræsentant for Medicinrådet i spørgsmål, der handler om lungekræft.

 

 

Tags: WCLC18

Like eller del denne artikel