Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Bestyrelsen svarer Gøtzsche igen: Vi har ingen tolerance overfor gentagen, virkelig dårlig opførsel

På Cochrane-samarbejdets generalforsamling i dag valgte de tilbageblevne bestyrelsesmedlemmer helt usædvanligt at svare igen på Peter Gøtzsches offentlige kritik. De mener også, at offentligheden er blevet fejlinformeret i sagen af blandt andre de fire bestyrelsesmedlemmer, som sagde op i protest.

Lederen af Nordic Cochrane, Peter Gøtzsche, er stadig med i Cochrane-samarbejdet. I hvert indtil på torsdag. Han har nemlig fået syv dage til at komme med en skriftlig indsigelse af, at han står til at blive smidt ud af samarbejdet.

Og den advokat-rapport, som bestyrelsen fik lavet for at undersøge de gensidige beskyldninger mellem Peter Gøtzsche og direktøren i Cochrane, Mark Wilson, frikendte Wilson, men ikke Peter Gøtzsche.

Sådan skriver den fem mand store bestyrelse, som er tilbage i Cochrane-samarbejdet, og skrivelsen blev fremlagt i dag på generalforsamlingen, som holdtes på det store årsmøde i Edinburgh. Bestyrelsen erkender, at det er en helt usædvanlig skrivelse, og de håber aldrig at skulle skrive en lignende igen.

Men de føler, at de er nødt til det, skriver de - for offentligheden er blevet misinformeret i sagen af blandt andre de fire bestyrelsesmedlemmer, som sagde op i protest. Af juridiske og personlige grunde kan de dog ikke skrive alt.

Intet sted i skrivelsen står navnet på Nordic Cochranes leder, Peter Gøtzsche. Der står i stedet "The individual". Men for alle er det tydeligt, hvem det handler om.

De skriver blandt andet om beslutningen om eksklusion:

"Bestyrelsens beslutning handler ikke om ytringsfrihed.
Den handler ikke om videnskabelig debat.
Den handler ikke om, at man ikke kan være uenige.
Den handler ikke om, at man ikke skal kunne kritisere et Cochrane Review.
Den handler om et adfærdsmønster igennem længere tid, som vi mener er helt og aldeles i strid med principperne og styringen af Cochrane-samarbejdet. Det handler om integritet, ansvarlighed og lederskab."

Bestyrelsesmedlemmerne lyder rigtig trætte i skrivelsen. Lige siden 2003 har Cochrane-samarbejdet modtaget klager over Peter Gøtzsche, lader de forstå. I marts i år kom der hele tre af slagsen.

"Der er blevet behandlet mange klager gennem årene. Der er opstået mange tvister. Der er blevet udvekslet formelle breve. Der er blevet givet løfter. Og brudt løfter. Nogle tvister er blevet skrinlagt, andre ikke," skriver de.

Men bestyrelsen var nødt til at handle på de seneste tre klager - dem, der kom i marts. Gøtzsche var nemlig kommet med "alvorlige beskyldninger" mod direktøren Mark Wilson. Hvad beskyldningerne nøjagtigt gik ud på, ved vi ikke - men Gøtzsche skrev selv for få dage siden på Nordic Cochranes hjemmeside, at Cochranes centrale ledelse lægger låg på bl.a. gennemsigtighed, åben debat og kritik, og at bestyrelsens rolle i højere og højere grad blot har været at give gummistempler til ledelsens færdige forslag. 

Gøtzsche delte sine beskyldninger mod Wilson med bestyrelsen.

"Vi syntes at befinde os i en umulig situation," skriver bestyrelsen. "Hvordan skulle vi kunne afgøre klagerne på fair vis?"

"Som bestyrelse er vi faktisk arbejdsgivere for Cochranes ansatte, og vores medlemmer har ret til at gøre deres arbejde uden at blive chikaneret og angrebet personligt. Mens vi sidder i bestyrelsen, vil vi have en nul-tolerance politik overfor gentagen, virkelig dårlig opførsel." 

Bestyrelsen bestilte derfor den uafhængige advokatrapport i begyndelsen af juli, og mens den var under udarbejdelse skrev Peter Gøtzsche, Lars Jørgensen og Tom Jefferson fra Nordic Cochrane Center 27. juli en artikel i BMJ Evidence med det overordnede budskab, at en gennemgang af dokumentation for HPV-vaccinen, som Cochrane-samarbejdet udsendte i maj i år, var ukomplet og forudindtaget.

Herefter modtog bestyrelsen igen et antal klager over Gøtzsche. Og derfor blev sagen om eksklusion behandlet på bestyrelsesmødet i sidste uge. En eksklusion, som Gøtzsche altså har en uge til at gøre skriftlig indsigelse imod.

Medlem af Regionsrådet i Hovedstaden, overlæge og professor Jakob Rosenberg var til stede ved generalforsamlingen i Cochrane, da han siden marts 2018 har fungeret som ’coordinating editor’ i Cochrane.

Han fortæller på Twitter, at der var uklare og vage svar på spørgsmål fra salen om, hvorfor det var nødvendigt at ekskludere Peter Gøtzsche, og publikum brokkede sig, da formanden ville afslutte mødet. De ville diskutere sagen til ende.

"Stemningen udvikler sig rimelig negativt lige nu. Klapsalver hver gang der er kritiske spørgsmål til bestyrelsen," skrev Jakob Rosenberg.

 

Tags: Peter Gøtzsche, goetzsche

Del artikler