Fra venstre Gerald Gartlehner, David Hammerstein, Joerg Meerpohl og Nancy Santesso.

Fire bestyrelsesmedlemmer: Derfor går vi fra Cochrane

"Vi føler virkelig, at eksklusionen af Peter Gøtzsche er ude af proportioner, og at det vil skade Cochrane som organisation. Derfor gik vi."

Det skriver Gerald Gartlehner til Sundhedspolitisk Tidsskrift efter, at leder af Nordic Cochrane Center, Peter Gøtzsche, er blevet smidt ud som medlem af det internationale Cochrane-samarbejde. Ekskluderingen er sket med begrundelsen, at han har "skabt dårligt omdømme" for organisationen.

6 ud af den 13 mand store bestyrelse stemte for at smide Gøtzsche ud, 5 var imod, og en manglede. 4 af de 5, som stemte imod, blev så vrede over beslutningen, at de besluttede at træde ud af bestyrelsen. De fire er Gerald Gartlehner, David Hammerstein, Joerg Meerpohl og Nancy Santesso.

Gerald Gartlehner er leder af afdelingen for evidensbaseret medicin og klinisk epidemiologi, universitetet i Krems i Østrig. David Hammerstein har grad i sociologi ved Universitety of California og er grøn politiker, Joerg Meerpohl er vicedirektør ved Cochrane i Tyskland, og Nancy Santesso er lektor ved McMaster University i Canada. 

"Den brede offentlighed, forbrugere, studerende og forskere involveret i Cochrane værdsætter mangfoldigheden af meninger, synspunkter og perspektiver, som Cochrane har arbejdet hårdt for at give stemme siden starten. Vi mener, at udvisningen af ​​"besværlige" medlemmer, går imod Cochrane ethos, og hverken afspejler ånden bag organisationen eller fremmer dets interesser. Vi er bekymrede over, at disse handlinger kan medføre stor skade på Cochrane-samarbejdets omdømme," hedder det i en fælles skrivelse fra de fire medlemmer.

De skriver, at de ved, at de forventes at forsvare alle beslutninger truffet i bestyrelsen, men at de i denne sag ikke har kunnet gøre det med god samvittighed. Og at de derfor er trådt ud af bestyrelsen.

"Vi håber meget, at dette vil få alle Cochrane-medlemmer og det bredere samfund til at tænke over, hvor vi for øjeblikket befinder os og se seriøst på, hvad vi ønsker for Cochrane i fremtiden og dets principper, mål og ethos," skriver de afslutningsvist.

Det internationale Cochrane-samarbejde skriver på sin hjemmeside, at der snart vil blive udvalgt en ny bestyrelse.

I mellemtiden vil bestyrelsen fortsætte arbejdet og "udtrykker dets stærke støtte af engagementet og professionalismen hos Cochranes centrale ledelse". En ledelse, som Peter Gøtzsche har kritiseret voldsomt.

Uroen og krisen i Cochrane kommer samtidig med Cochrane-samarbejdets 25. årlige stormøde, som finder sted i Edinburgh. 1.300 deltagere fra 57 lande deltager.

Betydning uvis

Hvad ekskluderingen kommer til at betyde for Nordic Cochrane Centers fortsatte arbejde er uklart, ligesom det er også er uklart, hvad det vil betyde for Peter Gøtzsche personligt.

Flere gange har der været krig på kniven mellem det internationale Cochrane og Nordic Cochrane Center. Krigen er eskaleret de seneste måneder. 7. juli skrev Peter Gøtzsche, Lars Jørgensen og Tom Jefferson fra Nordic Cochrane Center således en artikel i BMJ Evidence med det overordnede budskab, at en gennemgang af dokumentation for HPV-vaccinen, som Cochrane Collaboration udsendte i maj i år, var ukomplet og forudindtaget.

Anklagen fik den internationale Cochrane-organisation til 3. september at udsende en 30 sider lang udredning imod, hvad de kalder Nordic Cochrane Centres misvisende og overdrevne kritik.

Ifølge Peter Gøtzsche er det første gang i 25 år, at et medlem er udelukket fra medlemskab af Cochrane.

"Denne hidtil usete handling truffet af et mindretal af bestyrelsen, er skadeligt for Cochrane og for folkesundhedsinteresser," skriver en vred Gøtzsche på hjemmesiden.

"På bare 24 timer har den 13 mand store Cochrane-bestyrelse mistet fem medlemmer, hvoraf fire er centraldirektører og nøglemedlemmer i organisationen i forskellige lande," skiver Gøtzsche, som også retter en meget hård kritik af Cochranes centrale ledelse for lægge låg på bl.a. gennemsigtighed, åben debat og kritik, og han mener, at bestyrelsens rolle i højere grad blot er blevet at give gummistempler til ledelsens færdige forslag.

Dette kan ikke ske uden at ødelægge offentlighedens tillid til Cochranes arbejde, mener Gøtzsche, der heller ikke lægger skjul på, at han mener, at ledelsen er blevet større og større modstandere af udtalelser, som kan forstyrre medicinalindustriens interesser.

 

 

FAKTA:

De vigtigste pointer i Nordic Cochrane Centres kritik af Cochrane International’s gennemgang:

  • Cochrane Review udelod næsten halvdelen af ​​de egnede studier.
  • Gennemgangen blev påvirket af rapporterende bias og forudindtaget forsøgsdesign.
  • Forfattere af Cochrane reviews bør gøre alt for at identificere alle forsøg og forsøgsbegrænsninger.

De vigtigste pointer i Cochrane International’s kritik af Nordic Cochrane Centre:

  • Cochrane Review udelod ikke "næsten halvdelen af ​​de egnede studier" (som kritikken lød fra Nordic Cochrane Center). Et lille antal undersøgelser var udeladt på grund af den primære fokus på peer-reviewed rapporter i videnskabelige tidsskrifter, men tilføjelse af disse data giver ringe eller ingen forskel på de vigtigste resultater.
  • Prøvekomparatorerne var entydigt, gennemsigtige og præcist beskrevet.
  • Udvælgelsen af ​​outcomes var passende og i overensstemmelse med WHO’s vejledning.
  • Gennemgangen omfattede offentliggjorte og upublicerede data om alvorlige skader, og data for dødelighed blev rapporteret gennemsigtigt og ansvarligt.
  • Revisionen var i overensstemmelse med Cochranas nuværende interessekonfliktpolitik.
  • Cochranas mediedækning var forsigtig og afbalanceret, men vi erkender, at der kunne være forbedringer i forhold til gennemsigtighed, hvor eksterne eksperter er citeret.
  • Artiklen i BMJ Evidence overdriver væsentligt sin kritik

 

 

Tags: Peter Gøtzsche, Nordic Cochrane Center

Like eller del denne artikel