Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Drenge tilbydes HPV-vaccination

Snart skal drenge i 12-årsalderen også tilbydes gratis vaccine mod HPV-virus. Det foreslår regeringen nu som en del af finanslovforslaget for næste år.

I januar bad sundhedsministeren Sundhedstyrelsen om at vurdere muligheden for HPV-vaccination af alle danske drenge. Det kom frem på Lægevidenskabelige Selskabers årsmøde i januar.

Om vurderingen er klar vides ikke.

Fra 1. november sidste år blev en ny HPV-vaccine indført i det danske børnevaccinationsprogram. Vaccinen er en såkaldt ni-valent type, der beskytter mod 90 pct. af de typer af HPV, der giver livmoderhalskræft - og derudover beskytter mod kønsvorter.

'Den tidligere vaccine beskyttede kun mod 70 pct. pct. af de typer af HPV, der giver livmoderhalskræft. Den nye har givet et bedre dækningsperspektiv. Og det kan måske være et perspektiv, som kan sikre drenge en dækning, som har været der hos piger,” sagde sundhedsministeren på mødet i januar.

Fra 1. februar 2018 har drenge, der er til drenge, kunnet blive gratis HPV-vaccineret, hvis de er mellem 15 og 20 år. Tilbuddet gjaldt i 2018 som en forsøgsordning. Sundhedsstyrelsen valgte ikke alle mænd i aldersgruppen, da risikoen for analkræft er større hos homo- og biseksuelle mænd, end den er hos heteroseksuelle.

Om det nye tilbud til alle drenge siger sundhedsministeren:

”Vi ved, at HPV-vaccinen også hos drenge kan mindske risikoen for nogle kræftformer og en række sygdomme. Vaccinen kan virke forebyggende mod analkræft, og meget tyder på, at den også kan mindske risikoen for kræft i mund og svælg – noget, der desværre rammer stadig flere unge mennesker. Derfor vil vi nu prioritere, at unge drenge også skal tilbydes vaccinen. Det handler selvfølgelig også om ligestilling, og om at drenge og piger skal have de samme sundhedstilbud.” 

I Danmark har der, blandt andet i kølvandet på den meget omtalte TV2-dokumentar ”De vaccinerede piger”, været meget debat om eventuelle farlige bivirkninger ved HPV-vaccinen. Derefter har man i en årrække set et drastisk fald i antallet af unge piger, der har valgt at påbegynde HPV-vaccinerne.

”Det ærgrer mig, at der har været spredt misinformation om vaccinen. Det har også betydet, at vi i dag står med flere årgange af unge piger, hvor mange ikke er vaccineret. Det har konsekvenser for flokimmuniteten mod sygdomme, og det er en del af baggrunden for, at vi nu også vælger også at tilbyde vaccinen til drenge,” siger Ellen Trane Nørby.

Sundhedsstyrelsen har siden maj 2017 arbejdet med en større informationsindsats om HPV-vaccinen.

Antallet af piger, som har påbegyndt HPV-vaccinationerne er steget fra 15.237 i 2016 til 30.974 i 2017. Det er det største antal vaccinationer siden 2012, hvor 31.794 piger blev vaccineret.

 

Tags: hpv

Del artikler