Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Massive problemer med udredning af epilepsi-patienter

Næsten hver tredje patient, der skal udredes til epilepsi, venter mindst to måneder på at komme i gang med udredningen. Ventetiden har store konsekvenser for patienterne, mener overlæge ved OUH, Christoph Beier.

Det skriver Epilepsinyhedsbrevet.

Over halvdelen af de patienter, der udredes for epilepsi venter længere end de 30 dage, som udredningsretten foreskriver, før de kommer i gang med udredningen. 12 procent af patienterne venter to til tre måneder, og 17 procen venter tre måneder eller mere, før udredningen går i gang, og det er alt for længe.

Opgørelsen over epilepsiudredningen kommer fra det eftersyn af epilepsi-indsatsen, som Sundhedsstyrelsen er ved at lægge sidste hånd på. Tallene er en opgørelse over registreringer i Landspatientregisteret i 2016 og 2017.

”Det kan have store sociale konsekvenser. Er der tale om en voksen patient, vil der blive udstedt kørselsforbud, og for mange vil det betyde, at deres job kommer i fare. Derudover risikerer patienten nye epileptiske anfald i ventetiden, og det kan have konsekvenser for patientens sociale liv,” siger overlæge ved epilepsiklinikken ved Odense Universitetshospital, Christoph Beier til Epilepsinyhedsbrevet.

Han mener, at udredningsretten i vid udstrækning kunne overholdes, hvis hospitalerne tillod, at der blev brugt overarbejdstimer.

”Hospitalerne skal passe på budgetterne og vil ikke bruge overarbejdstimer på det,” siger Christoph Beier.

Tags: epilepsi