Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Medicinrådet vil udfordre Amgros

Fremover skal der sidde en sundhedssøkonom med i Medicinrådet. Det skyldes, at der er brug for én, som kan stille de kritiske og opklarende spørgsmål til regionernes indkøbsorganisation Amgros´ analyser, fortæller Leif Vestergaard Pedersen, rådsmedlem i Medicinrådet.

Forud for møderne i Medicinrådet har regionernes indkøbsorganistion Amgros udarbejdet omkostningsanalyser på, hvad det vil koste at tage et lægemiddel i brug som standardbehandling. Men Medicinrådet ønsker nu udpege sin egen sundhedsøkonom, som skal sidde med i Medicinrådet. Det fremgik af Medicinrådets dagsorden for mødet 28. juni 2018.

"Det vælger vi at gøre, fordi vi sidder med nogle sundhedsøkonomiske analyser fra Amgros, som vi gerne vil hele vejen rundt om," siger Leif Vestergaard Pedersen.

På alle de andre sundhedsfaglige områder sidder der læger med i Medicinrådet, som kan stille kritiske eller opklarende spørgsmål. Sundhedsøkonomen skal gøre det på det sundhedsøkonomiske område - ligesom lægerne gør det på det sundhedsfaglige område – altså være med til at stille kvalificerede spørgsmål til de analyser, som Amgros laver, fortæller Leif Vestergaard Pedersen.

"Vi vil gerne have en analytisk tilgang, hvor det sundhedsøkonomiske ikke skal hænge på de sundhedsfaglige medlemmer alene, fordi det er vigtigt at få brede faglige - herunder sundhedsøkonomiske - perspektiver med i Medicinrådets vurderinger," siger Leif Vestergaard Pedersen.

"Man kan ikke afvise, at en økonom i Medicinrådet vil betyde, at vi vil begynde at arbejde med nogle nye metoder til at beregne afledte udgifter eller besparelser. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi fra patientens side er kritiske, fordi der altid er en masse vigtige forhold, man ikke har sikker evidens for, når man skal lave vurderinger. Blandt andet, hvordan en lægemiddel fungerer efter 10 år, hvilken anden behandling en patient skal have, eller hvordan det vil påvirke, hvor meget en patient ellers kommer i berøring med sundhedssystemet," siger Leif Vestergaard Pedersen.

"Den del, man ikke med sikkerhed ved noget om, indgår i dag ikke i Amgros analyser, men det ændrer jo ikke på, at fagudvalgene ofte har nogle ret gode formodninger om, hvordan en behandling vil fungere, og så er det efter min opfattelse dem, som vi må bruge aktivt. Ellers risikerer vi jo at sige ja eller nej til en standardbehandling på et grundlag, vi godt ved er forkert. Jeg synes i den sammenhæng, at der er behov for, at de sundhedsøkonomiske analyser som medicinalvirksomhederne og Amgros har ansvaret for, både udfoldes og udfordres lidt mere," siger Leif Vestergaard Pedersen.

Han føler sig overbevist om, at en sundhedsøkonom i Medicinrådet vil betyde, at man kan udfordre fagudvalgets samt Amgros arbejde - og dermed få et endnu bedre fundament.

"Det betyder slet ikke, at jeg synes, at Amgros laver et dårligt stykke arbejde, men jeg synes, det er vigtigt, at vi får stillet alle de opklarende spørgsmål, når vi skal lave vores anbefalinger i Medicinrådet," siger Leif Vestergaard Pedersen.

 

Tags: Medicinrådet

Del artikler