Transkønnede kvinder får sjældnere prostatakræft
Transkønnede kvinder får sjældnere prostatakræft, men når de får prostatakræft, er deres prognose ringere end mænd, der ikke har skiftet køn. Det viser en amerikansk retrospektiv kohorteundersøgelse.
Formålet med studiet, som er publiceret i JAMA Oncology, var at undersøge forekomsten af prostatakræft blandt transkønnede kvinder i USA samt de faktorer, der er forbundet med prostatakræft i den transkønnede befolkning.
Undersøgelsen bygger på data fra en stor amerikansk database, der dækker årene 2011 til 2022. Her indgik 95.460 transkønnede kvinder, som tidligere var registreret som mænd, med en gennemsnitsalder på 52,5 år.
Formålet var at undersøge, hvor mange der fik prostatakræft. Samtidig kiggede forskerne på, hvor ofte sygdommen vendte tilbage og spredte sig til knoglerne (knoglemetastaser).
I alt blev 589 personer diagnosticeret med prostatakræft, og de havde i gennemsnit en alder på 66,8 år. Det svarer til, at lidt over 0,6 procent fik sygdommen.
Risikoen for at få prostatakræft var højere hos ældre og hos personer med en familiehistorie med prostatakræft. Omvendt viste det sig, at kønsbekræftende hormonbehandling nedsatte risikoen for at få prostatakræft. Men hos dem, der alligevel fik sygdommen, var hormonbehandlingen forbundet med en øget risiko for, at sygdommen vendte tilbage eller spredte sig til knoglerne.
Forskerne konkluderer, at prostatakræft er relativt sjældent hos transkønnede kvinder. Samtidig peger de på, at hormonbehandling kan mindske risikoen for at udvikle sygdommen, men øge risikoen for, at den vender tilbage eller spreder sig hos dem, der får den. De understreger, at der er brug for flere undersøgelser for at bekræfte resultaterne.