Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Større stigning i bugspytkirtelkræft-tilfælde hos kvinder end hos mænd

Forekomsten af kræft i bugspytkirtlen stiger hurtigere hos kvinder end hos mænd i USA. Det viser ny forskning, der desuden fandt, at den største stigning ses hos yngre kvinder og sorte kvinder.

I deres landsdækkende undersøgelse, som er publiceret i Gastroenterology, finkæmmede forskerne fra Cedars-Sinai Cancer i Los Angeles, USA, data fra databasen National Program of Cancer Registries (NCPR), der omhandlede patienter diagnosticeret med bugspytkirtelkræft mellem 2001 og 2018. NCPR repræsenterer cirka 64,5 procent af den amerikanske befolkning.

Forskere fandt, at antallet af kræft i bugspytkirtlen steg blandt både kvinder og mænd. Uventet steg satserne blandt kvinder under 55 år dog 2,4 procent højere end satserne blandt mænd i samme alder, mens tilsvarende øgede satser blev observeret blandt ældre mænd og kvinder. Desuden steg satserne blandt unge sorte kvinder 2,23 procent højere end blandt unge sorte mænd. En mulig forklaring på den kønsmæssige forskel kan være typen og placeringen af tumorer, mener forskerne bag studiet. 

Forskerne fandt også, at hyppigheden af adenokarcinom i bugspytkirtlen, som er en særlig aggressiv og dødelig type tumor, der er placeret i hovedet af bugspytkirtlen, ser ud til at stige. På nuværende tidspunkt er stigningen dog lille, og derfor bør det ikke give anledning til at slå alarm, understreger forskerne.

De mener, at det er vigtigt for fremtidige undersøgelser at undersøge årsagen til de kønsmæssige tendenser, herunder at undersøge potentielle forskelle mellem bugspytkirteltumorer hos kvinder og mænd.

Forskerne bag undersøgelsen håber, at bevidstheden om, at der er sket en lille stigning i risikoen for få bugspytkirtelkræft, kan give et fokus på behovet for at stoppe med at ryge, reducere alkoholforbruget, spise en sund kost, træne regelmæssigt og holde vægten. Disse livsstilsændringer er nemlig alle med til at mindske risikoen for kræft i bugspytkirtlen.

Kræft i bugspytkirtlen har den højeste dødelighed af alle større kræftformer og tegner sig for tre procent af alle kræftdødsfald i USA. Sygdommen er mere almindelig blandt mænd end kvinder.

bugspytkirtelkræft

Del artikler