"Jeg tror, at der har været rigtig mange af modtagerne, som ganske enkelt ikke har været klar over, at de faktisk havde ret til at få en gratis vaccination," siger Niklas Dyrby Johansen.
Forskere har knækket koden til at få flere kronikere til at lade sig vaccinere mod influenza
En ny dansk undersøgelse viser, at simple elektroniske beskeder kan være med til at få langt flere yngre og midaldrende med kroniske sygdomme vaccineret mod influenza. Studiet, der har næsten 300.000 deltagere, viser, at det er en billig og effektiv måde at forbedre folkesundheden på.
Studiet er offentliggjort i tidsskriftet Journal of the American Medical Association (JAMA), og førsteforfatter er Niklas Dyrby Johansen, læge og ph.d. på Afdeling for Hjertesygdomme på Herlev Hospital.
Influenza giver hvert år mange sygedage og forårsager dødsfald verden over. I sæsonen 2022/2023 blev der i eksempelvis Danmark rapporteret 232 dødsfald inden for 30 dage efter en positiv influenzatest.
Selvom vaccination er en effektiv måde at forebygge på, er der stadig mange yngre og midaldrende med kroniske sygdomme, der ikke bliver vaccineret. I Danmark blev kun 40,7 procent af diabetespatienter og 44,6 procent af patienter med hjertesvigt vaccineret mod influenza i sæsonen 2022-2023.
"På trods af at influenzavaccination er anbefalet for personer mellem 18 og 64 år med kroniske sygdomme såsom hjerte- og lungesygdom, har vaccinationsraterne historisk set været lave i denne gruppe og kun ligget på omkring 25-30 procent gennem de seneste år," fortæller Niklas Dyrby Johansen.
Man har i Danmark gennem en årrække benyttet sig af at sende reminderbreve om influenza- og COVID-19-vaccination via Digital Post til personer over 65 år, og forskerne har også i vores tidligere studie NUDGE-FLU vist, at det kan være en effektiv metode til at øge vaccinationsraten blandt de ældre. Man har dog været tøvende i forhold til at bruge metoden hos de kronisk syge mellem 18-64 år, og derfor ville Niklas Dyrby Johansen og kollegerne i NUDGE-FLU-CHRONIC-studiet undersøge, om metoden også kunne være effektiv for netop kronikerne.
Derfor blev studiet "NUDGE-FLU-CHRONIC" sat i gang.
Studiets opbygning
Fra september 2023 til maj 2024 blev alle danskere mellem 18 og 64 år med kroniske sygdomme, som kunne få gratis influenzavaccination, inviteret med i undersøgelsen. I alt deltog 299.881 personer, som blev delt op i grupper, der enten fik et af seks forskellige elektroniske breve eller ingen besked (kontrolgruppen). Brevene blev sendt via Digital Post.
"Brevene blev udvalgt på baggrund af tidligere forskning inden for emnet, hvor man blandt andet tidligere har set, at gentagne remindere ser ud til at være effektive. Endvidere udvalgte vi også brevene på baggrund af vores egne resultater fra vores NUDGE-FLU-studie, som vi udførte blandt personer over 65 år i 2022/2023-sæsonen, hvor et gentaget brev og et brev som fremhævede potentielle kardiovaskulære gevinster ved influenzavaccination, var de mest effektive,“ siger Niklas Dyrby Johansen.
Brevene varierede i stil og indhold, men alle fortalte om risikoen ved influenza og gav praktiske oplysninger om, hvordan man kunne blive vaccineret. Nogle breve fokuserede på sundhedsfordele, som bedre hjertesundhed, mens andre opfordrede modtageren til at handle hurtigt.
Resultater
Resultaterne viste, at langt flere blev vaccineret, hvis de fik et elektronisk brev. Blandt dem, der modtog et brev, blev 39,6 procent vaccineret, mens tallet kun var 27,9 procent i kontrolgruppen.
De to mest effektive breve var:
-
Gentaget brev: Sendt 10 dage efter det første og øgede vaccinationsraten med 13,9 procentpoint.
-
Kardiovaskulært brev: Fremhævede hjertesundhed og øgede raten med 11,9 procentpoint.
"Jeg blev ret overrasket over, at effektstørrelserne var så store. I amerikanske studier i populationerne med lignende vaccinationsrater har man typisk kun set effektstørrelser på under 5 procentpoint med lignende interventioner, hvor vores lå på 11-14 procentpoint. Jeg tror forskellen i høj grad skyldes, at Digital Post er et meget effektivt, velanset og autoritært kommunikationssystem i det danske samfund, hvor der desværre på nuværende tidspunkt ikke findes lignende systemer i ret mange andre lande. Og så tror jeg, at der har været rigtig mange af modtagerne, som ganske enkelt ikke har været klar over, at de faktisk havde ret til at få en gratis vaccination," siger Niklas Dyrby Johansen.
Gør en stor forskel
Resultaterne viser, at enkle og billige strategier som elektroniske breve kan gøre en stor forskel. I dette tilfælde blev omkring 25.000 ekstra danskere vaccineret. Da brevene er nemme at sende og ikke kræver mange ressourcer, kunne strategien let bruges i andre lande med lignende digitale systemer.
"Jeg synes det giver intuitiv mening, at gentagen information kan være effektiv – selvom en ekstra reminder kan være irriterende at få, vil den ofte rykke lidt ekstra, " siger Niklas Dyrby Johansen.
I de seneste år har forskere fundet flere og flere beviser for, at influenzavaccination ikke kun beskytter mod influenza, men også kan være med til at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Forskerne havde også en teori om, at mange ikke vidste, at influenzavaccination kan forebygge hjerte-kar-sygdom, og det ser ud til, at det gjorde indtryk på folk, der fik det at vide.
Hvis metoden blev brugt bredt, kunne millioner af mennesker verden over blive motiveret til at blive vaccineret, hvilket ville mindske sygdom og død. De fleste lande har dog ikke et systemer som digital post, så det kan være svært at sige, om resultaterne kan overføres til andre lande.
"Det vil helt sikkert være interessant at undersøge andre kommunikationsmedier som sms og fysisk post også, ikke mindst fordi disse potentielt kan være mere generaliserbare til andre lande, hvor man måske ikke har systemer som digital post," siger Niklas Dyrby Johansen.