Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

”Et tilbud til patienter med komplekse symptomer vil være værdifuldt for patienternes behandling, og samtidig kunne klinikken samle viden om sygdomme, syndromer og skader, der medfører komplekse symptomer, som måske kan forebygge flere tilfælde i fremtiden, deriblandt potentielle COVID-19-relaterede skader”, siger Mireille Lacroix.

Praktiserende lægers næstformand: Brug for flere henvisningssteder til patienter med komplekse symptomer

En gruppe danske forskere ønsker sig en systematisk indsats for borgere med eftervirkninger, der muligvis er forbundet med corona-vacciner. Praktiserende læger møder ligeledes mange plagede patienter med komplekse symptomer.

En gruppe centrale virus- og vaccineforskere ønsker, at myndighederne indfører et udredningsprogram for danskere med mulige skader efter COVID-vaccination. Det siger de i en artikel på Sundhedspolitisk Tidsskrift. 

Long-Covid eller "post-acute covid-19 syndrome" (PACS) er allerede velbeskrevet i forskningslitteraturen i kølvandet på pandemien, der begyndte i 2020. Nu er der også stigende opmærksomhed på et lignende syndrom, der kan opstå efter COVID-19-vaccination, som kaldes "post-akut Covid-19 vaccinationssyndrom" (PACVS).

Virolog og professor Allan Randrup Thomsen, professor og vaccineforsker Christine Stabell Benn og klinisk lektor Lennart Friis-Hansen argumenterer for indførslen af et udredningsprogram for folk, der mener, at de er skadet af coronavaccinen. Udredningsprogrammet skal ledes af lokale regionale tovholdere og skal bidrage til en forståelse af, hvad der er galt med patienterne, hvad der forårsagede deres lidelse, og hvordan den kan behandles og i sidste ende forhindres i fremtiden. Ved at få oprettet én indgang til disse patienter og få opbygget specialviden på området vil man kunne opsamle den viden, der lige nu ligger ude hos de enkelte praktiserende læger, mener de tre forskere.

Oplever behov for bredere fokus end corona-vacciner

PLO-næstformand Mireille Lacroix, der er praktiserende læge på Sydfyn, møder fortsat af og til svært plagede patienter med komplekse symptomer, fortæller hun. Patienterne mener dog ikke nødvendigvis, deres komplekse symptomer skyldes vacciner, så et tilbud til disse patienter bør ifølge næstformanden tage udgangspunkt i deres symptomer og ikke i, hvad de mener har givet symptomerne.  

Hun understreger, at dét, hun har brug for som praktiserende læge, ikke er et sted, hun kan sende dem, der ’mener’, de er skadet af corona-vacciner. ”Jeg har brug for flere steder, jeg kan henvise patienter til, hvis de har invaliderende komplekse symptomer og ikke passer ned i de vanlige sygdomskasser,” siger Mireille Laxroix.

”Et tilbud til patienter med komplekse symptomer vil være værdifuldt for patienternes behandling, og samtidig kunne klinikken samle viden om sygdomme, syndromer og skader, der medfører komplekse symptomer, som måske kan forebygge flere tilfælde i fremtiden, deriblandt potentielle COVID-19-relaterede skader”, siger Mireille Lacroix.

I den kliniske hverdag er PLO-næstformandens nære og konkrete behov derfor ikke nødvendigvis i sync med den platform, som virus-forskerne forestiller sig.

Også DSAM-formand Bolette Friderichsen oplever i sin klinik i Hobro og på Facebook-grupper, som hun følger grundet faglig interesse, at der er mange ulykkelige og mange vrede mennesker, som føler sig overset. 

”Jeg synes, det er gode argumenter og perspektiver, som Allan Randrup Thomsen og Christine Stabell Benn har. Jeg ved dog ikke, om der er grundlag for et forskningscenter ligefrem. Jeg har ikke ret mange nye patienter, der selv taler om post-COVID-19. Jeg har til gengæld patienter, der var gennem de nu nedlagte senfølge-ambulatorier, men som ikke blev meget klogere af dét.”

Del artikler