Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

”Man dør typisk ikke lige efter en overdosis, det kan tage timer, hvor man i en søvnlignende tilstand udvikler iltmangel, og organerne sætter ud,” siger klinisk lektor ved Institut for Retsmedicin i Aarhus, Charlotte Uggerhøj Andersen.

Retsmedicinere advarer: Flest opioid-dødsfald sker, når folk er alene

Forskere fra Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet har undersøgt omstændighederne bag 327 jyske dødsfald, som er sket efter opioid-forgiftning. Studiet viser, at 64 procent af de 327 omkomne personer var alene, da de døde.

Forskerne undersøgte de nærmere omstændigheder bag alle morfin- og metadonrelaterede dødsfald i perioden 2013 til 2020 i de fire politikredse, som instituttet dækker - Nordjyllands, Østjyllands, Midt- og Vestjyllands og Sydøstjyllands Politi.

Konklusionen er blandt andet, at det er farligt at bruge opioider, når man er alene, fordi der ikke er nogen til at gribe ind, hvis man bliver forgiftet. 

”Man dør typisk ikke lige efter en overdosis, det kan tage timer, hvor man i en søvnlignende tilstand udvikler iltmangel, og organerne sætter ud,” siger klinisk lektor ved Institut for Retsmedicin i Aarhus, Charlotte Uggerhøj Andersen. Hun står sammen med sine kolleger bag studiet, som netop er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Forensic Science International.

”Hvis man har viden, er man klædt på til at reagere. Det handler om at vække folk, og hvis man ikke kan det, skal man ringe 112. Derfor er risikoen for, at det ender fatalt, langt større, hvis der ikke er nogen til at gribe ind,” siger hun.

Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet var også med til at lave den såkaldet "farlighedsvurdering" af lægemidler med opioider, som Sundhedspolitisk Tidsskrift omtalte forleden. I vurderingen sammenlignede lægerne opioider med andre stoffer som kokain og MDMA og konkluderede, at opioider var det farligste rusmiddel i Danmark. Opioider er blandt andet smertemedicinen morfin, oxycodon, tramadol, fentanyl og metadon.

Justitsminister Peter Hummelgaard (Soc.) har på baggrund af farlighedsvurderingen torsdag meldt ud, at regeringen inden sommer vil præsentere et katalog med tiltag, som skal forebygge, at opioider for alvor gør sit indtog i Danmark. Det tæller både højere straffe for fremstilling, import og salg af stofferne, mere oplysning samt tiltag i sundhedsvæsenet, som skal hjælpe personer med et misbrug af opioider.

Den nye forskning fra Institut for Retsmedicin i Aarhus beskriver, hvor opioidforgiftninger sker. Om personen var alene på dødstidspunktet, om søvn og snorken før døden blev observeret, og det giver en analyse af toksikologiske fund i afdødes blod. Som en del af obduktionen udfører retsmedicinere nemlig en toksikologisk analyse og screener blod fra afdøde for mere end 700 lægemidler og metabolitter.

En retsmedicinsk obduktion er obligatorisk, når der sker dødsfald relateret til ulovlige narkotiske stoffer. Obduktionerne bliver udført efter anmodning fra politiet, og den mest almindelige dødsårsag hos disse afdøde er opioidforgiftning.

”Der er en særlig risiko for forgiftning ved brug af opioider, fordi spændet mellem de doser, der giver en rus og de doser, der kan medføre alvorlig eller dødelig forgiftning er relativt smalt,” siger Charlotte Uggerhøj Andersen.

Inkluderet i obduktionsrapporten er en beskrivelse af dødsfaldet skrevet af en retsmediciner på baggrund af oplysninger fra politiets efterforskning. Beskrivelsen indeholder udtalelser fra den afdødes praktiserende læge, vidner og en beskrivelse af forhold på dødsstedet, hvis det er tilgængeligt. Ved at granske disse rapporter, har det været muligt for forskerne at studere forskellige afgørende faktorer relateret til dødelige opioidforgiftninger, som ikke kan indsamles fra sundhedsdata eller dødsårsagsregistre.

Blandt andet viser studiet, at personer i alderen 15-34 år i højere grad dør af opioidforgiftning, mens der er andre til stede på adressen, end personer over 44 år.

”I mange tilfælde havde andre observeret, at de sov. En vigtig pointe er, at man skal sige det højt, hvis man har taget opioider. De unge skal vide, at de skal holde øje med hinanden, og det er vigtigt, at man ikke bare går fra folk, der ligger og sover, hvis man har mistanke om, at de kan have indtaget stoffer Man skal vække dem,” understreger Charlotte Uggerhøj Andersen.

Langt størstedelen af personerne over 44 år i undersøgelsen døde, mens de var alene.

Studiet viser også, at opioiderne i fatale sager næsten altid er indtaget sammen med andre stoffer – for eksempel benzodiazepiner, som bruges i behandling af angst og søvnproblemer.

Studiet er blevet til i samarbejde med Antidote Danmark, som er en NGO af læger, sygeplejersker og frivillige, der informerer om, hvordan man kan genkende overdoser og stoppe opioid-overdoser med en modgifts-næsespray.

”Generelt er der meget lidt viden om misbrug af opioider i Danmark. Det er især vigtigt at udbrede studiets resultater til unge, der tager opioider eller færdes i miljøer, hvor det sker. Det er vigtigt, at de kender tegnene på forgiftning. For man kan ikke redde sig selv fra en overdosis,” siger Michael Lodberg Olsen, som er daglig leder i Antidote Danmark. Organisationen har en bred kontaktflade til stofmiljøer, misbrugscentre, herberger, spillesteder, skoler og unge-netværk.

 

 

Relaterede artikler