Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Ud over at blive økonomiminister indtræder Stephanie Lose i regeringens centrale udvalg.

Regionerne siger farvel til en kæmpe profil: Stephanie Lose bliver økonomiminister

Regionsrådsformand for Region Syddanmark, 1. næstformand i Danske Regioner og næstformand for partiet Venstre Stephanie Lose (V) genindtager torsdag posten som økonomiminister. Samtidigt indtræder hun i alle regeringens centrale og magtfulde udvalg.

Posten som økonomiminister havde hun også under tidligere vicestatsminister og Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensens sygeorlov fra 9. marts til 31. juli i år. 

Stephanie Lose og Venstres nye formand Troels Lund Poulsen skrev for en måned siden i et opsigtsvækkende opslag på Facebook, at Stephanie Lose ville være minister, hvis Troels Lund Poulsen blev valgt som partiets formand, og hun blev genvalgt som næstformand til Venstres Landsmøde i november. Og det skete jo som bekendt.

40-årige Stephanie Lose er uddannet cand.oecon fra Syddansk Universitet og har før sin politiske karriere som regionsformand i Region Syddanmark blandt andet været investerings- og valutarådgiver i Jyske Bank og makroanalytiker i Jyske Markets. Netop det at gøre brug af sin uddannelse i økonomi har hun tidligere givet udtryk for, at hun var glad for at kunne i Økonomiministeriet.

Med ministerposten bliver det et farvel til formandsskabet og regionsrådet i Region Syddanmark. Og dermed også et farvel til en person, som har præget den politiske del af det danske sundhedsvæsen igennem mange år. 

Lose har været medlem af regionrådet i Region Syddanmark siden regionernes dannelse 1. januar 2007. Og siden 22. juni 2015 har hun været formand for regionsrådet. Hun var også formand i Danske Regioner fra 22. marts 2018 til 24. marts 2022. 

Ved valget i 2021 blev hun valgets helt store stemmesluger med 147.485 personlige stemmer.

Lose sagde i oktober til JydskeVestkysen, at hun sandsynligvis vil stille op til Folketinget ved næste valg: "Der er ikke tvivl om, at man som næstformand og minister i en regering har en forpligtelse til at stille op til Folketinget, så det anser jeg som meget sandsynligt." 

Ved formiddagens pressemøde blev Stephanie Lose spurgt, om hun gerne ville være fortsat i Region Syddanmark. 

"Jeg har selv truffet beslutningen, og det er min vurdering, at det er her, jeg skal være nu," svarede hun.

Stephanie Lose træder også ind i alle centrale og magtfulde udvalg: Udvalget for Regeringsledelse, Koordinationsudvalget, Økonomiudvalget og Ansættelsesudvalget, og Troels Lund Poulsen udtaler i en pressemeddelelse, at Stephanie Lose bliver "helt central" for Venstre i regeringen.

Da tidligere Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen i oktober helt trak sig fra dansk politik, blev forsvarsminister Troels Lund Poulsen ved den lejlighed også udnævnt til vicestatsminister og fungerende økonomiminister. Han fritages nu for stillingen som økonomiminister ved Loses indtræden i regeringen.

Regeringsrokaden, der sker i dag, rummer også andre ændringer blandt Venstre-politikerne: Morten Dahlin bliver minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde og afløser Louise Schack Elholm. Og serieværksætteren Mia Wagner, kendt fra TV-programmet »Løvens Hule«, bliver digitaliseringsminister og minister for ligestilling og afløser Marie Bjerre Holst.

 

 

Del artikler