Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Ti børn fik kræft efter sæddonation – donor bar på uopdaget mutation

En sæddonor blev far til 67 børn i perioden 2008 til 2015. Nu viser det sig, at mindst ti af børnene har udviklet kræft, blandt andet hjernetumorer og Hodgkins lymfom.

Det skriver TV 2 og CNN.

Donoren bar på en sjælden mutation i TP53-genet, som er knyttet til den arvelige kræftsygdom Li-Fraumenis syndrom. Mutationen var ukendt på donationstidspunktet og blev ikke opdaget ved almindelige genetiske tests, da den kun fandtes i en del af donorens sædceller. Donoren blev testet efter alle gældende krav og var selv rask. Børnene, som blev født mellem 2008 og 2015, fordeler sig på 46 familier, og yderligere 13 af dem har arvet mutationen uden at være blevet syge.

Biolog Edwige Kasper fra Rouen Universitetshospital i Frankrig har forsket i sagen og fremlagde forløbet på en genetikkonference i Milano. Hun vurderer, at der mangler tydelige internationale rammer:

"Kernen i problemet synes at være reguleringen – eller måske manglen på regulering – af, hvor mange børn én enkelt donor må få," sagde hun ifølge CNN.

Ifølge Kasper kræver børn med TP53-mutation livslang opfølgning, herunder MR-scanninger af hele kroppen og løbende undersøgelser hos specialister. Risikoen for at give sygdommen videre til næste generation er omkring 50 procent.

TV 2 skriver, at sagen i Danmark har ført til nye opfordringer om politisk handling. Den danske afdeling af fertilitetsklinik European Sperm Bank oplyser, at man selv har indført et loft på 75 familier per donor og ønsker en international harmonisering.

Kommunikationschef Julie Paulli Budtz siger til TV 2: "Det er en ekstremt ulykkelig sag, som vi er meget berørte af."

Donorbørns Vilkår mener ifølge TV2, at loftet bør være langt lavere, og fremhæver, at risikoen bliver særligt alvorlig, når genetiske fejl kan spredes til mange børn i mange lande. Organisationens forperson peger på, at ønsket om at hjælpe familier ikke må ske på bekostning af børnenes helbred og rettigheder.

Ifølge TV 2 har Indenrigs- og Sundhedsministeriet meddelt, at Folketingets partier skal drøfte reglerne for anonym sæd- og ægdonation i den kommende samling.

En EU-forordning med formål om bedre koordinering og tilsyn ventes at træde i kraft i 2027.