
Zenia Funch nåede ikke at opleve, at Medicinrådet nu anbefaler Trodelvy. Hun døde for få dage siden. Privatfoto
Efter års ventetid får kvinder med aggressiv brystkræft adgang til ny behandling – for Zenia er det for sent
Efter årelang debat og gentagne afvisninger har Medicinrådet nu sagt ja til at anbefale brystkræftmidlet Trodelvy, der kan forlænge livet for patienter med få andre muligheder. Afgørelsen kommer efter pres, prisnedsættelse og nye data.
Lægemidlet Trodelvy bliver nu en mulighed for kvinder med en aggressiv og fremskreden form for brystkræft. På rådsmødet onsdag besluttede Medicinrådet at anbefale midlet til patienter med metastatisk triple-negativ brystkræft, som tidligere har modtaget mindst to behandlinger. Dermed bliver et tidligere nej vendt til et ja – efter flere års debat om pris og effekt.
Ifølge Medicinrådet forlænger Trodelvy patienternes liv med knap fem måneder sammenlignet med standardbehandling med kemoterapi. Til gengæld har behandlingen også flere og sværere bivirkninger. På den baggrund anbefales lægemidlet kun til patienter i god almen tilstand – og kun som en af to mulige behandlinger.
"Prisen på Trodelvy er fortsat høj i forhold til effekten også efter den seneste lille prisnedsættelse fra Gilead, men vi har haft en særlig opmærksomhed på de opdaterede data og på at skabe lighed i antallet af behandlingsmuligheder til en patientgruppe med dårlig prognose," siger Jannick Brennum, næstforperson for Medicinrådet.
Et afslag med menneskelige omkostninger
Beslutningen kommer efter års kritik – og konkrete patienthistorier, der har gjort uligheden tydelig. En af dem er Zenia Funch, 36-årig læge og mor til en lille datter, der selv blev ramt af triple-negativ brystkræft under sin graviditet. Da sygdommen blev uhelbredelig, blev ønsket om behandling med Trodelvy afvist. Hendes læge i Region Hovedstaden måtte ikke søge om det, og Zenia blev tvunget til at tage sagen i egen hånd.
"Jeg forstår ikke, at vi ikke har godkendt Trodelvy i Danmark. Hvad er det, der gør forskellen mellem danske kvinder og for eksempel svenske og norske kvinder?" sagde hun til Sundhedspolitisk Tidsskrift 13. februar 2024.
Hun tog lån i huset og startede en indsamling, der har finansieret behandling i både Sverige og USA – behandlinger, som har holdt sygdommen nede længere end forventet.
"Vi har startet en indsamling, hvor vi beder fremmede om penge. Det er meget grænseoverskridende, og det strider imod alt det, jeg tror på som læge om lige adgang til sundhed," sagde hun.
Zenia Funch nåede ikke at opleve, at Medicinrådet nu anbefaler Trodelvy. Hun døde for få dage siden. Hun blev ved med at tro på, at det kunne vende. Den 7. maj skrev hun på Instagram, at hun flyttede på hospice, men satsede på at komme stærkt hjem igen. "Kalder det #hawaii," skrev hun.
Zenia Funchs historie er ikke enestående. Flere kvinder har måttet søge behandling i udlandet eller forsøgt at flytte region, fordi adgang til behandling har været forskellig.
Sagen har derfor også været præget af kritik fra både læger og patientforeninger. Kritikere har kaldt det et brud med det syvende princip om lige adgang og lægens frie ordinationsret.
"Det er superærgerligt og nærmest pinligt at stå over for en patient, der spørger til en behandling, som ville være den næste mulighed i forhold til internationale guidelines, og så skulle fortælle dem, at vi ikke kan tilbyde den i Danmark," sagde Ann Søegaard Knop, overlæge på Rigshospitalet, 13. september 2023.
Kræftens Bekæmpelse har også kaldt afvisningen uretfærdig.
"Jo længere tid sagen trækker ud, jo flere patienter går glip af en livsforlængende behandling, der betyder alverden for dem og deres familier. Det er simpelthen ikke i orden," sagde direktør Jesper Fisker i 2022.
Prisen har været hovedproblemet
Allerede i november 2022 vurderede Medicinrådet, at midlet kunne forlænge livet, men afviste alligevel en anbefaling, fordi prisen ikke stod mål med effekten. Siden har Gilead tre gange forsøgt at få sagen genåbnet – uden held. Først i foråret 2025 gik Medicinrådet med til en ny vurdering, som altså nu er afsluttet.
Trodelvy er det første brystkræftmiddel, som Medicinrådet tidligere har afvist alene på grund af prisen. Men nu er den blevet lav nok – og datagrundlaget godt nok – til at give grønt lys. Det sker dog med en klar forventning om, at hospitalerne dokumenterer både effekt og bivirkninger.
"Patientgruppen i studiet er ikke helt repræsentativ for de patienter, vi behandler i Danmark. Derfor er det usikkert, hvor god effekten og hvor stor byrden af bivirkninger er hos danske patienter. Vi har derfor bedt om, at klinikerne opsamler viden om Trodelvys betydning for patienternes overlevelse og behandlingens bivirkninger, og vi vil om senest om to år se på data og tage stilling til anbefalingen igen," siger Jannick Brennum.
Patienterne vil nu kunne få enten Trodelvy eller det tilsvarende lægemiddel Enhertu. Men kun ét af dem. Der er nemlig ikke dokumentation for, at det hjælper at bruge dem i forlængelse af hinanden.
"Når det ikke er undersøgt, om det gavner patienternes overlevelse at bruge de to lægemidler efter hinanden, og priserne på både Trodelvy og Enhertu er meget høje, kan vi ikke på nuværende tidspunkt anbefale, at de to lægemidler bruges sekventielt," siger Birgitte Klindt Poulsen, forperson for Medicinrådet.
Medicinrådet har bedt Danish Breast Cancer Group (DBCG) opsamle data, og beslutningen vil blive genvurderet inden for to år.
Det videnskabelige grundlag for anbefalingen bygger på det internationale fase III-studie ASCENT, hvor Trodelvy blev sammenlignet med fire typer kemoterapi, som normalt tilbydes patienter, når anden behandling ikke længere virker. I studiet levede patienterne i gennemsnit 11,8 måneder med Trodelvy, sammenlignet med 6,9 måneder for dem, der fik standard kemoterapi. Sygdommen blev også holdt i ro længere – 4,8 måneder mod 1,7 måneder. Resultaterne er ifølge Medicinrådet de mest overbevisende hidtil i netop denne patientgruppe, og det er kombinationen af opdaterede data og en prisnedsættelse, der har banet vejen for den nye anbefaling.
Medicinrådet har lagt vægt på, at patientgruppen er lille og har få behandlingsmuligheder. Omkring 60 kvinder om året i Danmark vurderes at kunne få gavn af Trodelvy.