
”Der er lavet flere studier, som viser, at cirka en tredjedel af patienterne med bipolar lidelse vil have rigtig god effekt at lithium. Derfor er det ærgerligt, at kun 18-20 procent af patienterne får det. For der er patienter, som ikke bliver tilbudt den behandling, der kunne være ideel for dem,” siger René Ernst Nielsen.
Professor: Behandling med lithium bør udbredes
Lithium er stadig førstevalg til behandling af bipolar lidelse, men alligevel er anvendelsen af lithium faldet eller stagneret i de seneste år. Det er ærgerligt, for nogle patienter får ikke den behandling, som de vil have størst effekt af, siger professor René Ernst Nielsen.
Lithium er ikke en nyhed inden for lægemidler. Faktisk overhovedet ikke. Den første videnskabelige artikel om effekten af lithium til behandling af maniske patienter blev udgivet i 1949 af den australske forsker John Cade. Nogle år efter begyndte professor Mogens Schou fra det psykiatriske hospital i Risskov at interessere sig for lithiums egenskaber og førte i mange år en utrættelig kamp for at få anerkendt lithium som et lægemiddel. I dag anbefales lithium stadig som et førstevalg til behandling af bipolar lidelse i de danske og de fleste internationale retningslinjer.
Udbredelsen af lithium har dog vist sig at være en udfordring, for i en årrække har forbruget af lithium være faldende eller stagnerende. Det viser blandt andet et dansk registerstudie, der i februar 2025 blev publiceret i European Pharmacology. Studiet har opgjort den farmakologiske behandling af patienter med bipolar lidelse i perioden 2001-2015, og resultaterne viser, at lidt under 20 procent af patienterne blev behandlet med lithium.
”En af grundene er, at der kan være en vis grad af bekymring og nervøsitet over anvendelsen af lithium, fordi man tænker, at det er vanskeligt eller svært at behandle med,” siger René Ernst Nielsen, der er professor i psykiatri på Aalborg Universitetshospital og præsident for forskningsnetværket International Group for the Study of Lithium treated patients (IGSLi).
Det terapeutiske vindue ved behandling med lithium er da også relativt smalt. Giver klinikeren for høj en dosis, risikerer man lithiumforgiftning, som kan være en alvorlig tilstand. Er dosis for lav, har patienten ikke den optimale effekt. Desuden skal man løbende monitorere patienten for bivirkninger som påvirkning af nyrerne, hypercalcæmi og påvirkning af stofskiftet.
”Der er lavet flere studier, som viser, at cirka en tredjedel af patienterne med bipolar lidelse vil have rigtig god effekt at lithium. Derfor er det ærgerligt, at kun 18-20 procent af patienterne får det. For der er patienter, som ikke bliver tilbudt den behandling, der kunne være ideel for dem,” siger René Ernst Nielsen.
Erfaringen forsvinder
Et faldende forbrug af lithium giver også den udfordring, at erfaringen med lithiumbehandlingen med tiden bliver mindre. For de ældre overlæger, der har lang klinisk erfaring med lithiumbehandling, går efterhånden på pension.
”De steder, hvor der ikke er en ældre læge at spørge, kan det godt virke uoverskueligt eller måske lidt farligt at skulle behandle med lithium. For hvad gør man, hvis patienten har skæve nyretal, tremor eller begynder at tisse for meget,” siger René Ernst Nielsen.
”Samtidig ser vi også, at nogle af lægerne skifter subspeciale. Så hvis man primært har arbejdet med ADHD og psykosetilstande, kan det godt være et stort spring af skulle skifte til at arbejde med affektive lidelser og lithium.”
Almen praksis – både de praktiserende læger og deres praksispersonale – er også en målgruppe, som er væsentlig at nå med information om lithium, mener René Ernst Nielsen. For patienter i stabil lithiumbehandling vil i nogle tilfælde blive afsluttet fra hospitalspsykiatrien, og så er det den praktiserende læges opgave at monitorere for effekt og bivirkninger ved lithiumbehandling.
Kvalitetsindikator skal måle behandling
1. juni 2025 sættes en ny kvalitetsdatabase for bipolar lidelse i drift hos Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut. En af databasens kvalitetsindikatorer skal måle på, om 70 procent af patienter med bipolar lidelse type 1 afprøver behandling med lithium. Det vil sige, at man om nogle år vil have et bedre nationalt billede af, hvor mange af patienterne med bipolar lidelse type 1 i Danmark, der er i behandling med lithium.
René Ernst Nielsen fortæller, at psykiaterne på Aalborg Universitetshospital er opmærksomme på, at lithium er førstevalg til behandling af bipolare lidelser. Alligevel kan han godt være i tvivl om, hvorvidt de selv lever op til målet.
”Jeg er spændt på at se, hvordan vores egne tal ser ud, når vi får de første resultater ind. Vi har patienter, der er blevet indlagt med mani som første episode og er startet op i et andet præparat. Dér kan jeg godt være i tvivl om, hvorvidt vi har fået dem skiftet over på lithium.”
Alternativer til behandling af bipolar lidelse med lithium er ofte antipsykotika – f.eks. quetiapin – eller et antiepileptika som valproat.
”Der er lidt mindre frygt forbundet med disse lægemidler, og mange har erfaring med at behandle med antipsykotika for eksempelvis psykose eller OCD. Lithium vil nok opleves som noget, man skal have en større viden om, før man går i gang,” siger René Ernst Nielsen.
To typer:
Type 1: Maniske episoder og som regel også depressioner.
Type 2: Depressioner og hypomanier – men ikke egentlige manier.
Fra 1. april 2025 skelnes officielt mellem de to typer i Danmark via nye ICD-10-koder.
Forekomst:
Prævalens: 1-2 procent (50-100.000 personer)
Forekomst pr. år: 0,01-0,03 procent
Levetid:
Forkortet med 8-12 år, især pga. fysiske sygdomme som hjertekarsygdom, KOL og diabetes.
Debut:
Typisk i starten til midten af 20’erne. Risikoen for tilbagefald er høj.
Globalt:
Ifølge Global Burden of Disease er både forekomst og sygdomsbyrde steget fra 1990 til 2019.
Samfundsmæssige konsekvenser:
Sygdommen medfører tabt arbejdsfortjeneste, lavere uddannelsesniveau og højere dødelighed.
Årsager:
60-80 procent genetisk betinget
Førstegradsslægtning: 10 procent risiko for bipolar lidelse
Risikofaktorer for mani:
Stress
Søvnmangel
Rusmidler
Uregelmæssig døgnrytme
Sæsonudsving
Hjernesygdom (fx blodprop eller blødning)
Behandling:
Lithium er førstevalg. Der bruges også antipsykotika og epilepsimedicin afhængigt af fase.
Psykoedukation i grupper har dokumenteret effekt.
Specialiseret behandling:
Skal varetages i regionsfunktion. Omfatter grundig udredning og differentieret indsats.
Ny database:
Fra 1. juni 2025 oprettes Dansk Bipolardatabase med otte indikatorer for kvalitet i behandling.