Medicinrådets formand Jørgen Schøler Kristensen. Birgitte Klindt Poulsen overtager 1. februar hans formandspost.
Medicinrådet sluttede året af med to anbefalinger
Det sidste Medicinrådsmøde i 2024 foregik 18. december. Kun to anbefalinger blev godkendt, til gengæld var de begge positive. Derudover blev behandlingsvejledning til stofskiftesygdommen Fabrys godkendt.
Ja til ny behandling mod fremskreden kræft i blæren og urinvejene
Medicinrådet har godkendt en ny kombinationsbehandling, der kan bruges som førstevalg til voksne med fremskreden kræft i blæren eller urinvejene, hvor operation ikke er muligt. Behandlingen kombinerer to lægemidler, enfortumab vedotin og pembrolizumab, og er tiltænkt patienter, der kan tåle platinbaseret kemoterapi. Behandlingen vurderes at kunne forlænge patienternes liv betydeligt sammenlignet med standardbehandling.
Omkring 150 patienter i Danmark får hvert år stillet diagnosen fremskreden kræft i blæren eller urinvejene og er egnede til denne type behandling. Størstedelen har en særlig form for kræft kaldet urotelialt karcinom, som opstår i urinvejens slimhinde.
Enfortumab vedotin er et målrettet lægemiddel, der binder sig til kræftceller og frigiver et cellegiftstof, som dræber cellerne. Pembrolizumab aktiverer kroppens eget immunforsvar til at bekæmpe kræftcellerne. Begge lægemidler gives som drop i en blodåre.
I et større studie med over 800 patienter viste behandlingen bedre overlevelse end standardbehandling med platinbaseret kemoterapi. Patienter, der fik den nye behandling, levede i gennemsnit 31,5 måneder, mod 16,1 måneder for dem, der fik standardbehandling.
Dog er der risiko for alvorlige bivirkninger ved begge behandlinger. Den nye behandling kan give langvarige eller kroniske bivirkninger.
Selvom den nye behandling er dyrere end den nuværende standard, vurderer Medicinrådet, at omkostningerne står mål med de forbedringer, den giver i patienternes liv og overlevelse. Medicinrådet anbefaler desuden, at behandlingen med pembrolizumab begrænses til maksimalt to år.
Anbefalingen bygger på data fra et internationalt studie og tager højde for danske forhold. Det inkluderer både behandlingsomkostninger, effekt og sikkerhed for patienterne. Medicinrådet har også analyseret, hvordan behandlingen passer ind i den eksisterende danske praksis.
Læs artikel om anbefalingen her:
Ja til ny behandling mod tyk- og endetarmskræft
Medicinrådet anbefaler en ny behandling til voksne med fremskreden tyk- og endetarmskræft, der tidligere har gennemgået to behandlingsforløb med blandt andet kemoterapi og andre målrettede lægemidler. Den nye behandling kombinerer Lonsurf (trifluridin/tipiracil – et kemoterapimiddel) med bevacizumab (et lægemiddel, der hæmmer kræftens blodforsyning).
Studier viser, at denne kombination kan forlænge patienternes liv i forhold til den nuværende standardbehandling, som alene består af lindrende behandling uden aktiv kræftbehandling. Medianoverlevelsen for patienter med den nye behandling er 11 måneder sammenlignet med 6 måneder ved standardbehandling. Bivirkninger er hyppigere ved den nye behandling, men de fleste er ikke alvorlige.
Den nye behandling er dyrere end den eksisterende, men Medicinrådet vurderer, at omkostningerne er rimelige i forhold til den ekstra overlevelse.
Medicinrådet opfordrer Danish Colorectal Cancer Group (DCCG) til at opsamle data vedrørende behandlingens effekt på patienternes overlevelse og vil om to år vurdere, om anbefalingen fortsat skal være gældende.
Læs artikel om anbefalingen her:
Behandlingsvejledning
Enzymerstatningsterapier til Fabrys sygdom