Lovende forskning: Urintest kan afsløre meget tidlige tegn på lungekræft
Forskere fra University of Cambridges Early Cancer Institute har udviklet verdens første urintest, der kan identificere tidlige tegn på lungekræft.
Ifølge avisen håber forskerne, at testen kan føre til tidligere diagnose og dermed bedre behandlingsmuligheder for patienterne.
I dag opdager man typisk lungekræft så sent, at sygdommen kan være svær at behandle. Ifølge de britiske forskere kan den nye test potentielt opdage kræft måneder eller år før, at de første symptomer viser sig.
Testen er rettet mod såkaldte "zombie-celler" – beskadigede celler, der ikke længere kan dele sig, men som udskiller proteiner, der kan fremme udviklingen af kræft.
Testen fungerer ved hjælp af en injicerbar sensor, der er en slags molekylær "sonde". Sonden er designet til at finde og reagere på et specifikt protein, som disse zombie-celler udskiller i lungerne. Når sonden møder proteinet, reagerer den ved at frigive et signalstof, som udskilles i urinen.
"Vi ved, at vævet ændrer sig, før kræften opstår. En af ændringerne er ophobningen af beskadigede celler, der udskiller signaler, som gør vævet modtageligt for kræftudvikling. Vi identificerede et specifikt protein, som disse celler frigiver i lungevæv, og designede en probe, der aktiveres i nærvær af dette protein. Resultatet kan påvises i urinen ved hjælp af en simpel farvetest," siger professor Ljiljana Fruk, der er en af hovedkræfterne bag forskningen, ftil The Guardian.
Sonden består af flere dele, hvoraf én er designet til at binde sig til zombie-cellernes protein. Når dette sker, frigives en anden del, som er så lille, at den kan passere fra blodet til urinen. Ved at tilsætte en særlig sølvopløsning til urinprøven kan forskerne se en farveændring, hvis proteinet er til stede.
Testen er allerede blevet afprøvet på mus med succes, og forskerne planlægger at igangsætte forsøg på mennesker. Hvis testen viser sig at være effektiv, kan den blive et billigere og lettere tilgængeligt alternativ til dyre scanninger.
Forskningen er støttet af Cancer Research UK.