”Hypnoterapi kan være med til at nulstille kommunikationsvejen mellem hjerne og tarm, når et barn har ondt i maven, og hypnosetilstanden minder både neurologisk og psykologisk om den tilstand, som børn befinder sig i, når de leger. Det er praktisk behandling, som børn kan lære på fem minutter,” siger Anna Knakkergaard.
Læge forlader systemet: Har udviklet hypnosekur mod børns mavesmerter
Praktiserende læger savner behandlingstilbud til børn med funktionelle mavesmerter. Lægen Anna Knakkergaard har forladt det offentlige sundhedssystem og på egen hånd kastet sig over hypnose som et redskab til at dæmme op for mavepine, skolevægring og mistrivsel.
Når ondt i maven ikke er et forbigående fænomen, kan det medføre tab af funktionsniveau og livskvalitet. Børn med funktionelle mavesmerter, som ikke får hjælp, har en mere end fordoblet risiko for senere i livet at udvikle angst eller depression, og omkring en tredjedel bliver kronikere.
Klinisk hypnoterapi – en terapiform, hvor en uddannet terapeut bruger hypnose som redskab – kan afhjælpe symptomerne, mener Anna Knakkergaard, der er læge med efteruddannelse i klinisk hypnoterapi. Hun har vendt det etablerede sundhedsvæsen ryggen og i stedet skabt sit eget private tilbud til børnefamilier.
”Hypnoterapi kan være med til at nulstille kommunikationsvejen mellem hjerne og tarm, når et barn har ondt i maven, og hypnosetilstanden minder både neurologisk og psykologisk om den tilstand, som børn befinder sig i, når de leger. Det er praktisk behandling, som børn kan lære på fem minutter,” siger lægen og hypnoterapeuten, der var under uddannelse til børnepsykiater, da hun i stedet slog sig ned som selvstændig sundhedsentreprenør. I dag driver hun det digitale behandlingstilbud Min Magiske Mave.
Hypnoterapi ændrer hjernens respons på smertesignaler og modulerer gastro-fysiologiske processer, hvilket reducerer smerte og forbedrer tarmens motilitet hos patienter med funktionelle mavesmerter, forklarer Anna Knakkergard. Derudover hjælper hypnoterapi med at reducere angst, somatisering og forbedre selvværd, hvilket yderligere bidrager til smertelindring og bedre håndtering af symptomer.
”Heldigvis er praktiserende læger også ved at lære tilbuddet at kende. Jeg har blandt andet fortalt om teknikken på Almen Medicinsk Forum, og publikum var meget interesserede,” tilføjer hun.
Positiv effekt hos over to tredjedele
På baggrund af den eksisterende forskning og egne kliniske erfaringer med behandling af børn og familier gennem mange år har Anna Knakkergaard udviklet et digitalt selvhjælpsforløb til børn med funktionelle mavesmerter og deres forældre.
Forløbet består af onlinemoduler med øvelser, viden og mestringsteknikker, som barnet og familien laver derhjemme over seks uger, og forløbet rummer opgaver til både barnet og familien. Derudover får barnet adgang til hypnose-lydfiler indtalt af Anna Knakkergaard selv.
”I vores testfase rapporterede 72 procent af børnene og 65 procent af de voksne, at barnet havde fået de ’bedre’ eller ’meget bedre’ efter at have gennemgået forløbet. Af vores dataudtræk kan vi se, at børnenes symptomer reduceres med 65 procent over de seks uger forløbet varer – både når vi ser på forældrenes og børnenes svar,” fortæller Anna Knakkergaard.
Hun fortsætter:
”Hypnose handler om at give barnet kontrollen tilbage i sit liv, ikke om at tage kontrollen, som mange måske antager, når det drejer sig om hypnose. Der findes også flotte, internationale studier, som dokumenterer en effekt lig den, som brugerne af vores tilbud udtrykker i deres feedback,” siger Anna Knakkergaard med reference til blandt andet dette studie i Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.
Sundhedspolitisk Tidsskrift: Kan der ikke være en positiv bias, når I spørger jeres brugere? Det er jo folk, der aktivt har opsøgt tilbuddet, som udtaler sig?
”Al forskning peger i samme retning: At hypnoterapeutisk behandling virker, samt at der stort set ikke ses bivirkninger. Alligevel findes der ikke noget systematisk behandlingstilbud. Og det er det, vi forsøger at bidrage med her,” siger Anna Knakkergaard.
Prævalensen af mavesmerter blandt europæiske skolebørn blev i et review fra 2015 anslået til 10 procent. Hos op imod 90 procent af børn og unge, der ses i almen praksis for mavesmerter, finder man ingen somatisk forklaring på symptomerne, fremgår det af international forskning på området. Den seneste danske landsdækkende skolebørnsundersøgelse fra 2022 viser, at 28 procent af pigerne og 14 procent af drengene i 5. klasse rapporterer mavepine næsten hver uge eller hyppigere.
Ingen ventetid
Praktiserende læger møder mange af disse børn og unge, der oplever mavesmerter i forbindelse med ubehag, angst og skolevægring. Når mavepinen ikke er forbigående, eller har en somatisk forklaring, er der blot ingen oplagt behandling. Barnet eller det unge menneske bliver ifølge Anna Knakkergaard typisk enten sendt hjem med en beroligende besked om, at tilstanden ikke er farlig eller henvist videre til en specialist, men typisk er der ikke noget tilbud til børnene, der lander mellem psykiatriens og somatikkens to stole.
Til gengæld er hypnoterapi blevet en ikke-farmakologisk tilgang, som flere opsøger.
Det nye tilbud bliver på hjemmesiden beskrevet som et ”digitalt behandlingsforløb, som gennemføres i trygge omgivelser hjemme hos jer, når det passer ind i jeres program.
Da behandlingen ikke involverer en behandler, er der ingen ventetid, og I kan starte så snart, I har brug for det. Det digitale format giver jer desuden mulighed for at lære og anvende teknikkerne i et tempo, der passer til jer,” står der blandt andet på hjemmesiden.
Anna Knakkergaard har tidligere udviklet et univers med godnathistorier ligeledes baseret på hypnoseteknikker, som har hjulpet børn til en bedre søvn, og tidligere på året lancerede hun dette nye onlineforløb for børn med mavesmerter og deres forældre.
Gastroenterolog bakker op om hypnoterapi
I det sundhedsvæsen, som Anna Knakkergaard forlod efter en stressdiagnose, oplevede hun ofte en negativ spiral for børn med ondt i maven, kvalme og andre funktionelle symptomer. De bliver enten overladt til sig selv eller henvist til lange udredningsforløb, der risikerer at forstærke en sygdomsforståelse omkring deres situation, selvom de ifølge Anna Knakkergaard ved hjælp af hypnose og psykoedukation ofte selv er i stand til at håndtere deres tilstand – især hvis de får tilbudt hjælpen tidligt.
”Det er en lavthængende frugt at hjælpe familierne til at tage hånd om de her symptomer selv. I stedet bliver børn og unge sluset ind i et sundhedssystem, der fastholder dem som patienter. Der er også læger inden for systemet, som efterlyser indsatser omkring kognitiv adfærdsterapi og hypnoterapi, der er forbundet med virkelig gode prognoser for den her gruppe af børn og unge,” siger hun og henviser til en ledende artikel i Ugeskriftet.
Gitte Leth Møller er overlæge og pædiatrisk gastroenterolog på Amager og Hvidovre Hospital. Hun mener også, hypnoterapi kan anbefales.
”Der er over de seneste 20 år lavet flere studier, også randomiserede børnestudier, der viser effekt af hypnoterapi, både som behandling sammen med en terapeut og som hjemmeøvelser,” skriver hun i en mail til Medicinsk Tidsskrift.
Hospitalslægen fortsætter:
”Vi får hver uge henvist mange børn med mavesmerter, og vores hovedopgave er at afdække, om der er tegn på somatisk sygdom. Men hvis vi ikke finder tegn på dette, så har disse børn og deres familier jo stadig behov for hjælp.”
Børnefamilier skal selv finde pengene
Anna Knakkergaards tilbud koster 559 kroner, der skal findes i familie-budgettet.
Hårdt ramte familier kan måske ikke finde pengene. Giver det ikke ulighed i sundhed?
”Det har du selvfølgelig en pointe i. Desværre gælder det også allerede i det offentlige, at det ofte er de ressourcestærke, som finder vej til de relevante tilbud. Vi har indtil videre fået en aftale med tre kommuner, Køge, Randers og Ringsted, om adgang til vores tilbud via henvisning fra kommunen, og flere er på vej. Jeg mener jo bestemt også, at det, vi laver, er en velfærdsopgave. Men generelt er det svært at komme i dialog med 98 forskellige kommuner som en privat aktør. Mange tror, at vi bare vil sælge dem noget. Vi har forsøgt at lave en forretningsmodel, så det her tilbud bliver tilgængeligt for flest muligt. 559 kroner svarer til en halv time hos psykologen,” siger Anna Knakkergaard.
Hun vier sin tid til at udvikle digitale formater og til efteruddannelse af læger, psykologer, sygeplejersker og andet sundhedspersonale. Hun håber på, at de eksisterende kommunale samarbejder kan være med til at indsamle yderligere evidens for teknikken. Således er indsatsen i Randers Kommune eksempelvis støttet af Ebbefos Fonden de næste to år for at vurdere indsatsen i en kommunal sammenhæng.
”Vi skal lave flere forebyggende indsatser i sundhedsvæsnet. I stedet for at gøre patienter og familier afhængige af os, skal vi give dem værktøjer som eksempelvis hypnoterapi. På den måde kan vi prioritere vores ressourcer langt bedre og forhåbentligt modvirke den store mistrivsel i børnefamilier, som vi ser i disse år. Så jeg vil ønske, at man eksempelvis gjorde vores tilbud tilgængeligt for alle i tre år, det vil give besparelser andre steder. Og jeg er sikker på, at man også kan afhjælpe andre lidelser som hovedpine og andre funktionelle symptomer ved hjælp af forløb i stil med Min Magiske Mave,” siger Anna Knakkergaard.