Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

”Behandling med biologisk medicin bliver et kvantespring indenfor KOL-behandling, fordi vi for første gang i mange, mange år potentielt får en ny behandlingsmulighed – i første omgang til en subgruppe af patienter med KOL," siger Ulla Møller Weinreich.

Dansk professor i lungemedicin: Det bliver et kvantespring indenfor KOL-behandling

Patienter med ukontrolleret KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) og tegn på type 2-inflammation har god gavn af behandling med lægemidlet Dupixent (dupilumab).

Dette er vist i de nyeste data fra fase III-studiet NOTUS, som blev præsenteret på den nyligt afholdte kongres for American Thoracic Society (ATS). ATS er en amerikansk organisation, der beskæftiger sig med lungesygdomme og sundhed i åndedrætssystemet.

NOTUS-resultaterne blev samtidigt præsenteret i tidsskriftet NEJM og bekræfter banebrydende data fra fase III BOREAS-studiet. Disse resultater viste, at dupilumab markant reducerer forværringer af sygdommen med 34 procent og forbedrer lungefunktionen sammenlignet med placebo hos patienter med ukontrolleret KOL og tegn på type 2-inflammation. Resultaterne viser dupilumabs potentiale som den første nye behandlingsmetode for KOL i mere end et årti – og som den første målrettede behandling nogensinde for denne sygdom.

For patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) med type 2-inflammation, er dupilumab endnu ikke endeligt godkendt, men det er i processen. FDA har udskudt deres beslutning til september 2024 for at gennemgå yderligere analyser fra kliniske studier​​. Imidlertid har CHMP det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) allerede givet en positiv vurdering – det skete 30. maj – der anbefaler godkendelse af dupilumab til KOL.

I fase III-studiet NOTUS undersøgte forskerne, hvordan dupilumab kan hjælpe voksne med ukontrolleret KOL, som allerede får den bedst mulige behandling med inhalationsmedicin. Næsten alle deltagerne fik tre forskellige typer inhalationsmedicin, og de havde tegn på type 2-inflammation (et højt niveau af en bestemt type hvide blodlegemer i blodet).

”I mine mere end 20 år som læge har der været begrænset fremskridt for patienter, der kæmper med de invaliderende virkninger af ukontrolleret KOL. Alt for mange patienter oplever en ond cirkel af eksacerbationer (forværringer,red.), der kan resultere i tab af lungefunktion og i høj grad forringe deres livskvalitet. I NOTUS reducerede dupilumab eksacerbationer i et omfang, der ikke tidligere er set med en eksperimentel biologisk behandling i et fase III klinisk KOL-studie. Disse omfattende resultater understreger, at hvis det godkendes, kan dupilumab give et enestående medicinsk fremskridt for KOL-samfundet,” lyder det fra en af forskerne bag studiet, Surya Bhatt, MD. og medicinsk direktør ved University of Alabama, Birmingham, Division of Pulmonary, Allergy, and Critical Care Medicine.

Et kvantespring inden for KOL-behandling 

Også herhjemme er forventningerne til den biologiske behandling af patienter med ukontrolleret KOL og tegn på type 2-inflammation høje:

”Behandling med biologisk medicin bliver et kvantespring indenfor KOL-behandling, fordi vi for første gang i mange, mange år potentielt får en ny behandlingsmulighed – i første omgang til en subgruppe af patienter med KOL. Men det er lovende studier, der findes på området, så hvis vi får selekteret de rigtige patienter til behandling, er der en gruppe mennesker, vi kan hjælpe rigtig godt,” siger professor i lungemedicin ved Klinisk Institut, Aalborg Universitet og overlæge ved Lungemedicinsk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, Ulla Møller Weinreich og fortsætter:

”I forhold til målrettede behandlinger er der meget forskningsaktivitet på området, så vi kan håbe på, at der ad åre kommer behandlingstilbud til flere grupper af patienter med KOL,” siger professoren.

Det viser NOTUS

Som det blev præsenteret og publiceret, nåede NOTUS-studiet sine primære og vigtige sekundære mål. Alle deltagere fik maksimal standardbehandling med inhalationsterapi. Blandt deltagerne, der fik dupilumab, oplevede de følgende sammenlignet med placebo:

  • 34 procent havde færre moderate eller svære KOL-forværringer over et år.
  • De, der fik dupilumab, havde mere end dobbelt så stor forbedring i lungefunktion ved 12 uger, og forbedringen fortsatte ved slutningen af året (sekundære mål).
  • Der var større forbedringer i sundhedsrelateret livskvalitet ved slutningen af året, målt ved patienternes egne rapporter (PRO) i St. George’s Respiratory Questionnaire (SGRQ).
  • Der var større reduktioner i sværhedsgraden af respiratoriske symptomer fra starten til slutningen af året, også målt ved patienternes egne rapporter (PRO) i Evaluating Respiratory Symptoms in COPD (E-RS).

Sikkerhedsresultaterne var generelt i overensstemmelse med den kendte sikkerhedsprofil for dupilumab i dets godkendte indikationer. Samlet set var bivirkningsraterne 67 procent for dupilumab og 66 procent for placebo.

Bivirkninger, der blev observeret oftere med dupilumab end placebo, inkluderede COVID-19 (9,4 procent for dupilumab, 8,2 procent for placebo), forkølelse (6,2 procent for dupilumab, 5,2 procent for placebo), og hovedpine (7,5 procent for dupilumab, 6,5 procent for placebo).

Bivirkninger, der blev observeret oftere med placebo end dupilumab, inkluderede KOL (7,8 procent for placebo, 4,9 procent for dupilumab).

Bivirkninger, der førte til dødsfald, var 2,6 procent for dupilumab og 1,5 procent for placebo.

 

 

Relateret artikel

 

Del artikler