Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

De to formænd for Medicinrådet, Jørgen Schøler Kristensen (til venstre) og Steen Werner Hansen.

Medicinrådet ikke i julehumør: Nej til tre nye behandlinger

På det seneste møde i Medicinrådet 13. december 2023 godkendte rådet tre nye anbefalinger. Men rådet agerede dog ikke julemand trods den kommende højtid: Alle tre anbefalinger var negative. 

 

Nej til middel mod modermærkekræft

Medicinrådet vil ikke anbefale at bruge en kombination af to lægemidler, nivolumab og relatlimab, for at behandle voksne og unge fra 12 år og op, som har modermærkekræft, der er fremskreden, men ikke særlig aggressiv. Anbefalingen gælder for patienter, hvis kræft ikke udtrykker et bestemt protein (PD-L1), og som har en kræfttype, der ikke vokser hurtigt og ikke har spredt sig for meget.

Årsagen til denne anbefaling er, at de patienter, der blev undersøgt i studiet af lægemidlerne, ikke nøjagtigt repræsenterer de patienter, der normalt vil få denne behandling. Det er svært at identificere patienter med denne mindre aggressive form for kræft, fordi det kræver en læges vurdering snarere end klare, målbare tegn.

Desuden er der ikke bevis for, at brugen af nivolumab sammen med relatlimab forbedrer overlevelsen mere end kun at bruge nivolumab alene, hvilket er den nuværende standardbehandling for disse patienter.

Find anbefalingen her. 

 

Nej til middel mod rygsøjlegigt

Medicinrådet anbefaler ikke brugen af lægemidlet bimekizumab til personer med to typer af rygsøjlegigt, ankyloserende spondylitis og non-radiografisk aksial spondylartrit, som ikke har haft tilstrækkelig gavn af konventionel behandling med NSAID (non-steroide antiinflammatoriske lægemidler).

For patienter, der ikke tidligere har prøvet bestemte typer af gigtmedicin, kan bimekizumab hjælpe med at mindske deres symptomer og hjælpe dem med at bevare deres fysiske funktioner. Denne behandling ser ud til at være på niveau med de behandlinger, de normalt ville få. Men, bimekizumab er dyrere end de nuværende behandlinger for disse patienter.

For patienter, der allerede har prøvet andre avancerede gigtmediciner, er der ikke meget bevis for, at bimekizumab virker godt. Det er derfor usikkert, om bimekizumab er lige så effektivt som de behandlinger, de allerede får.

Find anbefalingen her. 

 

Nej til behandling mod sjælden hudsygdom

Medicinrådet anbefaler ikke brugen af lægemidlet spesolimab til behandling af forværringer ved en sjælden hudsygdom kaldet generaliseret pustuløs psoriasis (GPP). GPP er en betændelsestilstand i huden, der ofte optræder i perioder, og kan være så alvorlig, at patienterne nogle gange skal indlægges.

Grunden til denne anbefaling er, at der ikke er nok dokumentation for, at spesolimab er bedre eller sikrere end de nuværende behandlinger, som for eksempel acitretin. Dette skyldes, at studiet med spesolimab var kort og designet anderledes end andre studier.

Selvom spesolimab ser ud til at være bedre end ingen behandling overhovedet til at reducere hudsymptomer, er der ingen beviser for, at det forbedrer patienternes livskvalitet, mindsker smerter, reducerer omfanget af hudsymptomer eller forkorter tiden for hospitalsindlæggelse. Den Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har givet en betinget godkendelse til spesolimab, men kræver mere data om dets effektivitet.

Spesolimab kan også medføre alvorlige bivirkninger, og EMA har anmodet om nøje overvågning af patienter for alvorlige bivirkninger som infektioner, overfølsomhedsreaktioner, kræft og nerveproblemer. De nuværende behandlinger har også alvorlige bivirkninger.

Desuden er spesolimab dyrere end de nuværende behandlinger. På grund af den store usikkerhed om effektivitet og sikkerhed, mener Medicinrådet ikke, at omkostningerne ved spesolimab er rimelige.

Find anbefalingen her. 

medicinraadet

Del artikler