Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Biologisk behandling viser gode takter til behandling af KOL

I en stor undersøgelse har lægemidlet Dupixent (med indholdsstoffet dupilumab) vist sig at være en potentiel hjælp til patienter med KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom). Dupixent kunne mindske antallet af forværringer med KOL-symptomer og havde også en positiv indvirkning på lungefunktionen og livskvaliteten.

Resultaterne fra denne undersøgelse var positive på flere måder. Det betyder, at Dupixent er den første form for medicin, der har vist en betydelig (30 procent mindre) reduktion i alvorlige tilfælde af KOL-symptomer over en periode på 52 uger. Dette gjaldt for dem med moderat til svær KOL, der havde symptomer, der ikke var under kontrol, og som viste tegn på en bestemt form for inflammation (kaldet type 2-inflammation).

”KOL er et presserende globalt sundhedsproblem og en sygdom, der er notorisk vanskelig at behandle på grund af dens heterogenitet, og uden nye godkendte behandlinger i mere end et årti,” siger George D. Yancopoulos, præsident og Chief Scientific Officer hos Regeneron og hovedopfinder af Dupixent i en pressemeddelelse.

Han fortsætter:

”I dette skelsættende fase III-forsøg opnåede patienter med ukontrolleret KOL kliniske resultater med Dupixent i en størrelsesorden, som aldrig tidligere er set med et biologisk lægemiddel. Disse resultater validerer også den rolle type 2-betændelse spiller i at drive KOL hos disse patienter, hvilket fremmer det videnskabelige samfunds forståelse af den underliggende biologi af denne sygdom.”

I undersøgelsen blev 939 voksne, som enten røg nu eller tidligere havde røget, i alderen 40 til 80 år, tilfældigt udvalgt til at tage enten Dupixent (468 personer) eller en pille uden effekt (471 personer) sammen med den normale inhalationsbehandling.

De, der tog Dupixent, oplevede en reduktion på 30 procent i alvorlige perioder med KOL-symptomer over 52 uger sammenlignet med dem, der tog placebopillen. Dem, der tog Dupixent, oplevede også en forbedret lungefunktion sammenlignet med, hvordan det startede i undersøgelsen - en forbedring på 160 ml efter 12 uger, sammenlignet med 77 ml hos dem, der tog placebopillen. Denne fordel fortsatte op til uge 52.

Det andet fase III-forsøg med Dupixent i KOL (NOTUS) er endnu i gang med data, der forventes leveret i 2024.

Del artikler