Sundhedspolitisk Tidsskrift

Sundhedsstyrelsen: Antihistamin sjældent den rette behandling til kløe

LÆGEDAGE: Centrale medarbejdere fra Sundhedsstyrelsen står klar til at drøfte spørgsmål om eksempelvis kløe, vaccination og polyfarmaci på Lægedage 2022.

Lægedage

Lægedage, der afholdes hvert år i uge 46, er de praktiserende lægers største efteruddannelsesbegivenhed. Også yngre læger, andre speciallæger samt praksispersonale samles hvert år i Bella Center. 

For første gang siden 2019 vil Lægedage 2022 blive helt uden corona-restriktioner 

Et af flere budskaber går på kløe og hudpleje, hvor opfordringen lyder på at holde igen med antihistaminerne.

”Det er tit en udfordring for lægen at vurdere, hvad der er den egentlige årsag til kløe,” siger chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Solveig Forberg, der via sin LinkedIn-profil opfordrer både læger og andet personale til at komme forbi og tage en snak under Lægedage 2022, som finder sted i denne uge.

Solveig Forberg fortsætter:

”Vi vil gerne øge lægernes opmærksomhed på, at årsagerne til kløe er mange, og at antihistamin sjældent er den rette behandling. Træthed og svimmelhed er hyppige bivirkninger til behandling med antihistamin. Da ældre patienter er særligt følsomme for bivirkninger, bør lægen være varsom med at udskrive antihistamin til ældre patienter,” siger Solveig Forberg.

Månedsbladet Rationel Farmakoterapi har lavet en hel artikel om emnet.

Seponeringsliste nu i lommeformat

Man kan også på Sundhedsstyrelsens stand høre om 13 anbefalinger til at forhindre uhensigtsmæssig polyfarmaci, lige som at man også kan få den opdaterede seponeringsliste, som nu også findes i lommeformat.

Seponeringslisten har skærpet anbefalingerne vedrørende brug af acetylsalicylsyre som tromboseprofylakse, særligt ved diabetes-patienter. Desuden er der præciseringer for loop-diuretika, inhalationspræparater, antidepressiva og benzodiazepiner. 

Sundhedsstyrelsen er på stand nr. A-015B lige ved siden af Lægetorvet. Enheden for Evidens Baseret Medicin står klar til at vejlede og rådgive hele ugen. Desuden er det hver dag muligt at møde fagpersoner fra andre faglige enheder på Sundhedsstyrelsens stand. Mandag vil direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm være at træffe fra 13.30 til 15.00.

lægedage

Like eller del denne artikel