Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Rasmus Hvass Olesen (tv.), Cuno Sankey-Olsen, Tobias Oliver Eberhard og vejleder, lektor Ilhan Aslan (th.).

Studerende vil opdage KOL med kunstig intelligens og stemmeprøver

Tre datalogistuderende håber, at AI-analyse af host og tale kan afsløre den livsfarlige lungesygdom KOL tidligere.

Kunstig intelligens (AI) kan måske blive et nyt våben i kampen mod KOL – en sygdom, der hvert år koster over 3.000 danskere livet. Tre datalogistuderende fra Aalborg Universitet arbejder netop nu på at bruge stemmeoptagelser og AI til at opspore sygdommen tidligt hos patienter, som endnu ikke har fået diagnosen.

"Vi kan allerede nu konstatere, at AI godt kan se særlige ting ved stemmeprøver fra folk med KOL," siger den ene af de tre datalogistuderende, Tobias Oliver Eberhard, i en pressemeddelelse.

En stemme kan afsløre mere end ord

Sammen med medstuderende Cuno Sankey-Olsen og Rasmus Hvass Olesen har Tobias Oliver Eberhard indsamlet stemmeprøver fra knap 100 personer – halvdelen med KOL, halvdelen uden. Testpersonerne læser blandt andet vokaler op, fortæller en kort historie og hoster tre gange, alt imens optagelserne bliver analyseret af en avanceret algoritme.

Bare ét sekunds lydoptagelse giver omkring 50.000 linjer med datakode.

Professor og overlæge Ulla Møller Weinreich fra Klinisk Institut og Lungemedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital har bistået de studerende og ser stort potentiale i metoden.

"Ved tidlig diagnose har vi mulighed for at hjælpe patienter med livsstilsændringer og iværksætte behandling. Og lære dem, hvordan de bedst håndterer deres sygdom og modvirke sygdoms-progression. Så idéen bag de studerendes projekt er genial," siger hun.

Muligt screeningsværktøj

Selv om projektet endnu ikke er i mål med at udvikle en app eller et konkret produkt, er håbet, at den AI-baserede stemmeanalyse på sigt kan bruges som screeningsværktøj i sundhedsvæsenet. Det kan for eksempel ske gennem telemedicinske løsninger, hvor patienter selv indtaler stemmeprøver hjemmefra.

”Der er et stort potentiale i at bruge stemmeanalyse til at forstå, hvad der sker i menneskets krop," siger lektor og vejleder Ilhan Aslan. Han sammenligner teknologien med, når læger lytter til kroppen med et stetoskop.

Planen med forskningsprojektet er ikke at udvikle en grydeklar app, der straks kan konstatere, om man har KOL eller ej.

"Vi fokuserer på at lave en algoritme, der forhåbentlig kan bidrage til videre forskning. At få bekræftet eller afkræftet, om det kan lade sig gøre at genkende KOL med hjælp af machine learning/AI," siger de tre studerende til Aalborg Universitets hjemmeside.

Professor Ulla Møller Weinreich mener, at AI-analyse af stemmeprøver godt kan blive til virkelighed i sundhedsvæsenet:

”Jeg tænker, det kunne være et godt screeningsredskab i det fremtidige arbejde med KOL, så vi kan finde dem, vi skal undersøge nærmere. Tiden må vise, om sensitiviteten og specificiteten af undersøgelsen er tilstrækkelig til, at det er muligt," siger hun til Aalborg Universitets hjemmeside.