Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Aedes myg kan overføre flere sygdomme til mennesker, heriblandt Chikungunya-feber, Zikavirus, Denguefeber og Gul feber.

Vaccine mod tropisk virussygdom frarådes nu til personer over 65 år

Flere ældre er blevet alvorligt syge efter vaccination mod chikungunya – nu går myndighederne ind i sagen.

En ny vaccine mod en tropisk virussygdom bliver nu frarådet til personer over 65 år. Det sker efter meldinger om alvorlige bivirkninger hos ældre, herunder to dødsfald, kort tid efter, at de blev vaccineret. Myndighederne i EU undersøger nu sagen nærmere og har midlertidigt sat en stopper for brugen af vaccinen til ældre.

Det skriver Lægemiddelstyrelsen.

Den sygdom, vaccinen skal beskytte mod, hedder chikungunya. Den overføres af myg i varme egne af verden, især i Afrika, Asien og Sydamerika. Sygdommen giver typisk høj feber, udslæt og voldsomme ledsmerter, som kan vare i flere uger eller måneder – i nogle tilfælde endnu længere.

Myndigheder griber ind

Vaccinen er udviklet af det franske firma Valneva og har fået navnet Ixchiq. Vaccinen har siden sommeren 2024 været godkendt i EU til personer over 12 år. Men nye oplysninger viser, at 17 ældre personer i alderen 62-89 år har fået alvorlige bivirkninger efter at være blevet vaccineret. To af dem er døde. Det er endnu ikke slået fast, om vaccinen er skyld i sygdomsforløbene, men for en sikkerheds skyld har myndighederne indført en midlertidig begrænsning.

Det betyder, at vaccinen indtil videre kun må bruges til personer mellem 12 og 64 år – og kun hvis de har et normalt immunforsvar. Personer med svækket immunforsvar må under ingen omstændigheder få vaccinen. Det gælder blandt andet folk med kræft, HIV eller dem, der får medicin, som hæmmer kroppens immunforsvar.

Risiko stiger med alder

Der er givet omkring 43.000 doser af vaccinen i blandt andet Frankrig, USA og Canada. Knap halvdelen blev givet til personer over 64 år – altså netop den gruppe, hvor der nu ses alvorlige bivirkninger. Vaccinen er udviklet ud fra en svækket version af det virus, man vaccinerer imod, og det kan være årsagen til, at ældre eller personer med svækket immunforsvar reagerer voldsomt.

Chikungunya er ikke særlig kendt i Danmark, men i takt med at myg spreder sig til nye områder på grund af klimaforandringer, frygter myndighederne, at flere kan blive smittet fremover. Der findes ikke nogen behandling for sygdommen – kun lindring med væske, hvile og smertestillende midler.

Myndighederne lover at komme med nye anbefalinger, når deres undersøgelse er færdig. Indtil da opfordres læger til at holde øje med bivirkninger og indberette dem via Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

 

 

Relateret artikel