Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Ny migræne-medicin vil kunne lægge pres på medicinudgifterne

Ny migræne-medicin blev sent i går godkendt af de amerikanske lægemiddelmyndigheder FDA. Medicinen kan blive et vendepunkt for mange migrænepatienter, men vil også lægge pres på medicinudgifterne, for det forventes at blive meget dyrt.

I Danmark lider omkring 770.000 mennesker af migræne eller hyppig hovedpine. Det viser Den Nationale Sundhedsprofil 2017, som er en undersøgelse, hvor flere end 180.000 danskere svarede på spørgsmål om deres sundhed, sygdom og trivsel.

For mange af de hårdest ramte kan ny migrænemedicin måske blive et vendepunkt. Sent i går aftes blev et middel med nyt behandlingsprincip godkendt i USA, en type medicin, som blokerer for virkningen af et calcitonin gen-relateret protein, CGRP, som udvider blodkar og har betydning for udvikling af en betændelseslignende reaktion i nerverne i og omkring blodkarrene.

Den nye medicin hedder Aimovig og har indholdsstoffet erenumab, og undersøgelser viser, at det i en månedlig indsprøjtning kan halvere antallet af anfald hos op til 50 pct. af migrænepatienterne. Hos nogle kan den endda fjerne migrænen helt. 

Forskere mener, at det nye behandlingsprincip i vigtighed er i liga med triptanerne, som kom i starten af 1990´erne, og siden triptanerne er der stort ikke sket behandlingsmæssige fremskrift for migrænikerne. Før nu.

Rettighederne til Aimovig ejes af Amgen i USA og Novartis i Europa.

Al medicin, der hidtil har været givet til forebyggelse af migræne, er udviklet enten til forhøjet blodtryk eller til epilepsi, hvor det så har vist sig, at de også virker til migræne. Det nye behandlingsregime er derimod udelukkende udviklet til hovedpinesygdommen.

Når medicinen kommer til Danmark - sandsynligvis i slutningen af 2018 eller begyndelsen af 2019 - er det dog uvist hvilken pris, medicinen får, og hvilke læger, der vil kunne få lov til at udskrive det. Vil det blive praktiserende læger eller kun speciallæger på hovedpineklinikker? Og hvilke patienter vil få lov til at få den sandsynligvis meget dyre medicin? I USA vil listeprisen blive 6.900 dollars om året (43.000 kroner), og det vil derfor uden tvivl komme til at lægge pres på de danske medicinudgifter. Det er Medicinrådet herhjemme, som vil kunne anbefale, hvilke patienter der vil kunne få medicinen. 

Bag forskningen, som har ført til medicinen, står den danske professor, overlæge i neurologi og stifter af Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet i Glostrup, Jes Olesen.

I en række studier har Jes Olesen vist, at indsprøjtning af CGRP kunne udløse et migræneanfald, og han var førsteforfatter på det såkaldte ’proof of concept’-studie fra 2004, som viste, at CGRP-blokade virker mod migræne. Studiet blev offentliggjort i tidsskriftet New England Journal of Medicine.

”FDA-godkendelsen repræsenterer et stort skridt for migræneforskningen og for udvikling af effektiv medicin mod migræne. Potentialet i erenumab er stort, meget stort. Det mener jeg ikke, der kan være tvivl om,” siger Jes Olesen til MedWatch.

Også en række andre medicinalvirksomheder er ved at have lignende migrænemedicin klar. Teva, Eli Lilly og Alder Biopharmaceuticals er lige i hælene på Amgen og Novartis.

 

Del artikler