Jørn Herrstedt bliver formand for fagudvalget for æggestokkræft

RETTELSE: Sundhedspolitisk Tidsskrift har skrevet, at overlæge Gabor Liposits bliver formand for fagudvalget vedrørende kræft i æggestokkene, men en anden kandidat meldte sig i sidste øjeblik. Og det blev den anden kandidat, professor i klinisk onkologi, Jørn Herrstedt, som nu er udpeget som formand. Vi beklager fejlen!

Det bliver dermed Jørn Herrstedt, der skal sætte gang i godkendelsen af ny, livsvigtig medicin til kvinder med kræft i æggestokkene – et arbejde, som har ligget brak i et år. 

Kommissorium for fagudvalget vil blive offentliggjort, når sammensætningen af fagudvalget er på plads. Udpegning af medlemmer til fagudvalget er ifølge medicinrådet sat i gang.

Der har været pres på Medicinrådet for at få nedsat dette fagudvalg siden september, hvor medicinalvirksomheden Tesaro afleverede en midlertidig ansøgning om godkendelse af tabletbehandlingen Zejula (niraparib). En behandling, der er mere skånsom end kemo og som i fase III-forsøg har forlænget den progressionsfri overlevelse hos kvinder med æggestokkekræft markant.

Det europæiske lægemiddelagentur, EMA, godkendte i efteråret Zejula til behandling af kræft i æggestokkene, og Tesaro afleverede den midlertidige ansøgning 20. september, men ansøgningen har foreløbig ligget ubehandlet, fordi det indtil nu hverken er lykkedes Lægevidenskabelige Selskaber eller regionerne at finde en formandskandidat, der ikke faldt for Medicinrådets habilitetskrav. Senest blev overlæge Bente Lund, Aalborg Universitetshospital, afvist som kandidat, fordi hun har siddet (ulønnet) i et advisory board for en medicinalvirksomhed.

62-årige Jørn Herrstedt blev 1. september 2017 ansat ved Sjællands Universitetshospital, hvor hans opgave er at styrke regionens kræftforskning. Jørn Herrstedts fokus er især på understøttende behandling af komplikationer og bivirkninger i forbindelse med kræft, det gynækologiske kræftområde samt forskning i kræftbehandling af ældre personer, som samtidig har andre sygdomme end kræft.

Han kom fra en stilling som forskningsleder og specialeansvarlig overlæge på Onkologisk Afdeling på Odense Universitetshospital og professor i klinisk onkologi på Syddansk Universitet. 

Han har over 140 videnskabelige publikationer bag sig.

Marco Donia er udpeget som formand for fagudvalget vedrørende modermærkekræft efter indstilling fra Lægevidenskabelige Selskaber. 

Tags: Medicinrådet, Fagudvalget for Æggestokkræft, Jørn Herrstedt

Like eller del denne artikel