Eksplosiv stigning af unge kvinders brug af røgfri nikotin

Det bliver stadig mere og mere populært blandt unge at proppe en pose med nikotinindhold op under overlæben. Andelen af unge kvinder, der bruger røgfri nikotin, er steget med mere end 50 procent på 1,5 år. Brugen kan skade hjerne og mundhule.

Et nyt studie fra Sundhedsstyrelsen viser, at 11,4 procent af unge mellem 15 og 29 år bruger snus, tyggetobak eller nikotinposer enten dagligt eller en gang imellem.

Siden starten af 2020 er antallet af unge, der bruger røgfri nikotin steget med 25 procent.

”Den markante stigning bekymrer os. De snuslignende produkter med nikotin bliver stadig mere udbredt hos unge. Den stigning, vi ser i forbruget, ses stort set alene blandt børn og unge mennesker. Det er bekymrende af flere årsager, blandt andet fordi der er meget, der tyder på, at nikotin kan påvirke hjernens udvikling hos børn og unge,” siger Niels Sandø, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Sammenlagt er det næsten 40 procent af unge, der enten har prøvet et røgfrit nikotinprodukt eller bruger det.

Det er drenge og unge mænd, der har det største forbrug af snuslignende produkter, men undersøgelsen viser, at den største del af stigningen i de seneste 1,5 år ses hos piger og unge kvinder, hvor andelen der bruger de snuslignende produkter er steget med mere end 50 procent.

At flere og flere unge bruger røgfri nikotinprodukter, bekymrer læger og tandlæger. Nikotin i det omfang, man får fra nikotinposerne, er skadelig for en hjerne, der er ved at udvikle sig. Det kan forstyrre dannelsen af hjerneforbindelser, der kontrollerer opmærksomhed, indlæring og følsomhed for afhængighed.

Nikotinposer kan også give alvorlige skader i mundhulen.

”De nye tal er meget bekymrende. De unge, der bruger nikotinposer, risikerer alvorlige skader i mundhulen, der kan være uoprettelige”, siger Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen. 

”Poserne irriterer mundslimhinden og kan få tandkødet til at trække sig tilbage. Og tandkød, der først har trukket sig tilbage, så tænderne er blevet længere, kommer ikke tilbage, selvom man stopper,” siger hun. 

Brug samme sprog

De unge bruger ofte slev betegnelsen snus for de røgfri nikotinprodukter, uanset om det reelt er snus eller nikotinposer.

”Det er vigtigt at være opmærksom på, når man taler med sine børn eller elever i skolen om røgfri nikotinprodukter.  Skal vi i dialog med de unge om problemet, er det selvfølgelig vigtigt, at vi bruger samme sprog,” understreger Niels Sandø.

Ulovligt salg

Langt over halvdelen (65,5 procent) af 15-17-årige fortæller, at de selv køber deres nikotin, selvom det er forbudt at sælge til mindreårige. 

”Vi ser med stor alvor på, at så mange af de unge 15-17-årige fortæller, at de selv køber deres nikotin, selvom det er forbudt at sælge til mindreårige. Og de mange nye produkter, med børnevenlige smagsstoffer, som frugt-, slik- eller mentolsmag bekymrer os,” siger Niels Sandø.

Like eller del denne artikel