"Vi har rekordmange dagligt smittede og ser også udtalt coronasmitte blandt personalet i et sådant omfang, at vi dagligt må tage stilling til, om vi kan nå rundt om alle opgaver," siger Camilla Rathcke.

Behandlingsgarantien genindføres fra fredag - "paradoksalt" mener Lægeforeningen

18 dage. Det er det antal dage, som udrednings- og behandlingsgarantien når at være suspenderet. Allerede på fredag ophæves suspenderingen, og patientrettighederne genindføres. Lægeforeningen er imod, at det sker allerede nu.

Sundhedsstyrelsen vurderede tirsdag, at det nu vil være sundhedsmæssigt forsvarligt at genindføre udrednings- og behandlingsgarantien, der har været sat ud af kraft siden 3. januar. Samlet set finder Sundhedsstyrelsen, at sygehuskapaciteten ikke længere er kritisk udfordret af covid-19. Og derfor ønsker regeringen at genindføre patientrettighederne snarest muligt og forventer, at dette kan gøres fra fredag den 21. januar.

Udrednings- og behandlingsgarantien betyder, at patienter, der får en henvisning fra deres praktiserende læge, inden for 30 dage skal have stillet en diagnose eller have en plan for udredningsforløbet. Fra man er blevet udredt, har man krav på behandling inden for 30 dage.

”Selvom vi har høje smittetal, så er antallet af indlagte ikke steget i samme grad, og på intensiv har vi set et fald. Derfor er det positivt, at vi kan genindføre patientrettighederne nu,” siger sundhedsminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

Men hos Lægeforeningen kalder man det "paradoksalt", det bliver genindført lige nu, hvor smittetallene slår alle rekorder.

"Vi har rekordmange dagligt smittede og ser også udtalt coronasmitte blandt personalet i et sådant omfang, at vi dagligt må tage stilling til, om vi kan nå rundt om alle opgaver," siger Camilla Rathcke, der er formand i Lægeforeningen, til Ritzau.

Hun mener, at hospitalerne bliver udfordret, når det kommer til at leve op til garantien.

Et flertal af politikerne i Epidemiudvalget vedtog 21. december at suspendere udrednings- og behandlingsretten midlertidigt på det somatiske område. Det skete på baggrund af en indstilling fra eksperterne i Epidemikommissionen. Udgangspunktet var, at rettighederne skulle være suspenderet til og med den 30. januar 2022, men den dato fremrykkes altså nu.

I forlængelse af Sundhedsstyrelsens vurdering bliver det næppe heller nødvendigt at aktivere en aftale om 300 kommunale pladser, som var indgået for at kunne afhjælpe sygehuskapaciteten.

Like eller del denne artikel