40 procent af danskerne lider af det - men kun 12-14 procent behandles

Der er veldokumenterede sammenhænge mellem parodontose og diabetes samt hjerte-kar-sygdom. Alligevel bliver kun hver tredje eller fjerde dansker med paradentose behandlet for tandsygdommen, viser ny undersøgelse.

I et nyt videnskabelige studie fra Københavns Universitet finder forskere frem til, at omkring to millioner, svarende til 40 procent af den voksne befolkning, ikke går til tandlægen en gang om året, som det ellers er anbefalingen.

”Det lyder måske ikke så slemt, at man ikke går til tandlægen hvert år. Men det her er faktisk et problem, der potentielt kan have store sundhedsmæssige og økonomiske konsekvenser andre steder i sundhedsvæsenet,” siger forsker Kasper Rosing, der er postdoc på Odontologisk Institut.

Forskerne har kortlagt alle danske tandlægebesøg i perioden 2012-2016, og de har kigget nærmere på, hvor mange der modtager behandling mod betændelsestilstanden parodontose i tandkødet.

”Der er slet ikke nok, der får behandling for parodontitis. Vi kan se, at omkring 12-14 procent af danskerne bliver behandlet for lidelsen, og det svarer slet ikke til, hvor mange vi formoder har sygdommen. Det gør os bekymrede, for vi ved, at sygdomme i munden også hænger sammen med sygdomme i resten af kroppen,” siger Christian Damgaard, forskningsområdeleder og lektor på Odontologisk Institut.

”Vi regner med, at omkring 40 procent af danskerne har varierende grader og stadier af parodontitis. Men når vi kun behandler omkring 12-14 procent for sygdommen, betyder det altså, at vi har rigtig mange borgere, der går rundt med betændelsen uden at få behandling. Det kan forværre deres situation markant, og det kan bidrage til, at også de bliver syge langt væk fra mundhulen,” forklarer Christian Damgaard.

Christian Damgaard forklarer, at der er veldokumenterede sammenhænge mellem parodontose og diabetes samt hjerte-kar-sygdom. 

Et svensk opfølgningsstudie præsenteret på dette års europæiske kongres for hjertelæger, ESC, i oktober viste eksempelvis, at deltagere med paradentose 49 procent højere risiko for at få hjerte-kar-lidelser eller dødsfald.

“Vi postulerer, at skader på de parodontale væv hos mennesker med tandkødssygdom kan lette overførsel af bakterier til blodbanen. Dette kan fremskynde farlige ændringer i blodkarrene og/eller forbedre systemisk betændelse, der er skadelig for karrene,” sagde studieforfatter Giulia Ferrannini fra Karolinska Institute, Stockholm. 

”Det er et problem, hvis parodontitis ikke bliver diagnosticeret og behandlet rettidigt, da ubehandlet parodontitis utvivlsomt vil føre til omfattende betændelse med accelereret tab af den knogle, som tændernes rødder ellers sidder i samt spredning af bakterier og betændelsesstoffer fra tandkødslommer til blodet. Derfor kan ubehandlet parodontitis på befolkningsniveau betyde store ekstraregninger andre steder i sundhedsvæsenet til behandling af eksempelvis hjertekarsygdom,” siger Christian Damgaard.

Forskerne har ikke undersøgt, hvordan det kan være at så mange danskere ikke går til tandlægen. Men de har en hypotese.

”I Danmark har vi længe ligget helt i helt i top på tandsundhed for børn og unge. Men kigger vi på voksne og ældre, så falder tandsundheden, når vi sammenligner os med andre europæiske lande. Den største forskel på børne- og voksentandplejen er, at det koster penge for den enkelte borger at gå til tandlægen, når man er voksen, også selvom man lider af en sygdom i mundhulen. Det er derfor vores bedste bud på en forklaring,” siger han.

Generelt er de velstillede bedre til at komme til tandlægen, men det gælder ikke for alle samfundslag.

 

Relateret artikel

 

 

Like eller del denne artikel