Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Regeringen afviser at suspendere behandlingsgarantien

Flere regioner udskyder nu operationer på grund af mangel på hænder og senge, og Lægeforeningen opfordrer til, at behandlings- og udredningsgarantien suspenderes midlertidigt. Men det afviser regeringen.

"Jeg har ikke planer om at suspendere behandlingsgarantien, da jeg kan frygte, at det kan få konsekvenser for nogle, hvis deres operation udskydes," siger sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc.) ifølge DR Nyheder.

Han understreger, at man i nogle regioner kan være nødt til at udsætte operationer, så sundhedsvæsnet stadig kan følge med.

Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke mener ikke, at garantien giver mening, når landets hospitaler ikke kan leve op til at garantere patienter at blive udredt og behandlet inden for 30 dage. "At fjerne behandlingsgarantien vil betyde, at man kan give mere fleksibilitet til sygehusene, så de kan prioritere de mest syge patienter først. Vi kan nu se, at sygehusene bliver yderligere presset. Både af flere indlagte, af mangel på personale og af et udkørt personale. Derudover forsøger man i flere regioner at tage covid-beredskaberne i brug, og man begynder at udskyde de planlagte behandlinger og operationer, som garantien omfatter," sagde hun mandag til DR. To af regeringens støttepartier, SF og Enhedslisten, sagde også mandag, at de var klar til at fjerne behandlingsgarantien midlertidigt.

Regeringen bliver dog bakket op af Venstre.

"Jeg er med på, at der er store kapacitetsproblemer lige nu, men jeg mener ikke, at det er løsningen af sløjfe garantien. Man skal huske på, at den også er en garanti for, at man kan blive sendt videre til et privathospital, hvis ikke man er blevet behandlet inden for 30 dage i det offentlige. Sløjfes behandlingsgarantien, er der risiko for, at man ikke benytter hele kapaciteten i det private, siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V) til DR.

Behandling- og udredningsgarantien blev suspenderet den 18. marts 2020, kort efter corona for første gang brød ud i Danmark - men blev genindført knap et år efter den 1. marts i år.

Tags: behandlingsgaranti

Del artikler