Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Politiker efter intensiv-kritik i pressen: Nu må vi høre sagen direkte fra lægerne

Det er utilfredsstillende at skulle læse om problemer ved Sundhedsplatformen, som det er sket ved Sundhedspolitisk Tidsskrifts afdækning af intensivafdelingernes manglende data i Region Hovedstaden.

Det mener medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden for Dansk Folkeparti, Henrik Thorup.

Han er dermed enig med formandskandidaten for Venstre, Martin Geertsen, der også har udtrykt bekymring over at skulle læse om de begrænsninger i overblik og registrering, der arbejdes under på regionens intensivafdelinger.

Mere end halvandet år efter, at Sundhedsplatformen blev taget i brug i Region Hovedstaden, er der stadig rigtig mange ting, der ikke fungerer, lige som personalet i høj grad oplever, at deres påpegning af fejl sker for døve øren.

Lægerne tager derfor i stigende grad bladet fra munden for offentligt at gøre opmærksom på de konkrete problemer. Og det gør indtryk på politikerne.

”Når stadig flere læger går offentligt ud med deres frustrationer, er der noget, der ikke fungerer. Derfor vil jeg mene, at tiden nu er til, at vi politikere sætter os ned sammen med lægerne, så de helt konkret kan fortælle os, hvad og hvor problemerne med Sundhedsplatformen er,” siger Henrik Thorup.

Han understreger, at der fra regionens side bliver gjort noget for at få Sundhedsplatformen helt på skinner, men siger også, at ’det er klart, at vi må gøre noget mere, når så mange læger bliver ved med at påpege fejl ved systemet og føler, at ingen gør noget ved det’.

”Vi politikere får noget at vide af regionens administration, men spørgsmålet er, om vi får alt at vide,” siger Henrik Thorup. 

Hører for meget via pressen

Senest har han bemærket kritikken i Sundhedspolitisk Tidsskrift fra Rigshospitalets intensivafdeling, hvor lægerne føler sig bombet ti år tilbage og ikke oplever, at deres påpegning af fejl bliver taget alvorlig. Det er en alvorlig kritik, der kan få alvorlige konsekvenser for patienterne, mener han og synes ikke, at det er smart, at politikerne skal høre om alle problemerne via pressen:

”Vi har som politikere brug for noget konkret feedback fra lægerne, hvor vi efterfølgende kan vende os mod administrationen, forelægge dem de konkrete problemer, og høre, hvad de har gjort ved det, hvor længe de har vidst det osv. Noget tyder jo på, at der er tale om generelle problemer for alle hospitalerne.”

En mere trinvis implementering ville have været bedre

Politikeren oplever, at mange læger har givet op over for Sundhedsplatformen og ser det som ’en katastrofe, at flere af vores dygtigste læger rækker armene i vejret og i flere tilfælde siger op, fordi de ikke kan overskue situationen’:

”Læger er jo ikke vant til at arbejde ret meget med it. Derfor burde de have haft en mere fair chance for at komme med på systemet. Og man burde heller ikke have udrullet SP på alle hospitaler næsten på en gang. Det hele burde være sket langsommere og mere trinvist,” siger Henrik Thorup.

Noget vil ske i foråret

Venstres Martin Geertsen er kommet med et forslag om et forum, hvor læger og politikere direkte og uden filter kan mødes og tale om problemerne med Sundhedsplatformen. Og den ide bakker Henrik Thorup altså helt op om.

Han mener, at projektet med at få Sundhedsplatformen til at fungere til alles tilfredsstillelse må have førsteprioritet i det nye regionsråd, der træder sammen 1. januar.

”Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at vi får noget til at ske i løbet af foråret. Også på en måde, så lægerne oplever, at det går den rigtige vej. Derfor vil jeg se frem til et møde med lægerne, så vi kan finde ud af, hvor skoen trykker. Vi er nødt til at høre det direkte fra dem,” siger Henrik Thorup.

Han beklager, at implementeringen af SP allerede har medført adskillige ekstrabevillinger. Og vil den kræve yderligere, er det noget, som politikerne i det nye regionsråd må tage stilling til i fællesskab, understreger han.

 

Læs øvrige artikler om problemer med Sundhedsplatformen på intensiv afdeling:

Tags: sundhedsplatformen, Martin Geertsen, Henrik Thorup

Del artikler