Moderna: Corona-vaccine beskytter 100 procent mod svær covid-19

Det amerikanske biotekselskab Moderna kom mandag med de samlede resultater af deres fase 3-studie COVE med deres vaccinekandidat, som foreløbig hedder mRNA-1273. Det var resultater, som fik forskere og investorer til at juble.

30.000 amerikanere over 18 år har været med i Modernas forsøg. Halvdelen fik vaccinen, og halvdelen fik uvirksom snydevaccine. I alt fik 196 af deltagerne covid-19, heraf var 185 i snydegruppen og 11 i gruppen, som fik vaccinen. Det svarer til en effektivitet af vaccinen på 94,1 procent. Af de 196 tilfælde, var der der 30 sværere tilfælde, som alle befandt sig i snydegruppen. Der var også et dødsfald, som også befandt sig i snydegruppen. Vaccinen så altså ud til 100 procent at forhindre svær sygdom og død på grund af covid-19.

Blandt de 30.000 deltagere var over 7.000, som var over 65 år og mere end 5.000 under 65 år, som havde kroniske sygdomme som f.eks. diabetes, hjerte-kar-sygdom eller svær overvægt - lidelser, som er kendt for at kunne give svære forløb for dem, som bliver smittede. Ifølge Moderna har vaccinen også samme effektivitet uanset etnicitet, alder eller køn.

Det oplyser Moderna i en pressemeddelelse.

En effektivitet på 94,1 procent er stort set samme resultat, som Moderna kom med i de foreløbige resultater for to uger siden, dengang var var tallene dog baseret på ca. halvt så mange tilfælde.

Moderna mener, at de nu kan sige, at vaccinen beskytter helt mod sværere tilfælde af covid-19. Og at den er sikker uden alvorlige bivirkninger - de mest almindelige bivirkninger var smerter på injektionsstedet, rødme på injektionsstedet, træthed, muskelsmerter, ledsmerter og hovedpine. 

“Denne positive første analyse bekræfter vores vaccines evne til at forebygge covid-19 med 94,1 procents effektivitet og vigtigt: Evnen til at forhindre svære tilfælde. Vi mener, at vores vaccine vil blive et nyt og kratfuldt værktøj til at ændre kursen på denne pandemi og hjælpe til at forebygge svær sygdom, indlæggelse og død," siger Modernas direktør, Stéphane Bancel, i pressemeddelelsen.

Moderna oplyser samtidigt, at de nu søger nødgodkendelse hos de amerikanske lægemiddelmyndigheder FDA og det europæiske lægemiddelagentur EMA.

FDA's rådgivningspanel ventes at gennemgå Modernas vaccine den 17. december, hvilket vil vil være en uge efter, at de har kigget på Pfizer og Biontechs vaccinebidrag, som viste at have 95 procent effektivitet. Om Modernas vaccine er mindre eller mere effektiv end Pfizers, kan man dog endnu ikke sige noget om. Det kræver et studie, hvor de to vacciner undersøges overfor hinanden. Men Modernas har det store fordel, at den kan holde 6 måneder ved -20 grader celsius. Pfizers vaccine kræver opbevaring ved -70 grader celcius. Og langt fra alle distributører og hospitaler har frysere, der kan nå ned på -70 grader. 

FDA har ifølge New York Times tidligere sagt, at en vaccine skal være mindst 50 procent effektiv for at blive godkendt. 

Dermed har to vacciner kurs mod godkendelse inden årsskiftet i USA. 

Det Europæiske Lægemiddelagentur træffer afgørelse den 29. dec. og 12 jan. for hhv. Pfizer/BioNtech og Modernas potentielle vacciner. De kan dermed potentielt set være klar i Danmark i første uge januar, hvor vaccination kan begynde.

DNA-vaccine

Moderna har udviklet sin vaccine i samarbejde med forskere fra the Vaccine Research Center, som er en del af National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Det er det institut, som USA´s fremmeste immunolog, Anthony S. Fauci, er chef for. 

Modernas vaccine, mRNA-1273, er en helt ny form for vaccine, nemlig en DNA-vaccine. Modernas vaccine, mRNA-1273, er et syntetisk messenger-RNA, der koder for et protein, der findes på overfladen af coronavirus. Ved at tvinge celler til at producere dette protein vil vaccinen anspore til et immunrespons og få kroppen til at generere antistoffer, der ville beskytte mod infektion. Virksomheden satte rekord, da den identificerede en vaccinekandidat kun 42 dage efter, at den nye coronavirus blev sekventeret. Vaccinens potentielle fordel er hastigheden, idet de kan designes og fremstilles hurtigt, og Moderna, der aldrig har bragt en vaccine frem til markedet endnu, håber således på at kunne producere fra 500 millioner til 1 milliard doser om året.

Ifølge Moderna har deres vaccine givet samtlige voksne testpersoner antistoffer mod virussen. Det vil sige også forsøgspersoner over 65 år blev immuniserede. Vaccinen er blevet givet til testpersoner i tre aldersgrupper: 18-55 år, 56-70 år og over 71 år. Deltagerne har modtaget to vaccinedoser med 28 dages mellemrum. 

Moderna har tidligere sagt, at de forventer at prissætte vaccinen mellem $ 32 og $ 37 pr. dosis for de mindre ordrer - rabatter på større leverancer er ikke blevet annonceret. 

EMAs humanmedicinske komité (CHMP) har startet en løbende gennemgang af data af vaccinen fra Moderna Biotech Spain, S.L., som er et datterselskab af Moderna. EMA har tidligere indledt samme proces for mulige vacciner fra henholdsvis AstraZeneca og BioNTech/Pfizer. Det sker for at være på forkant og spare administrativ tid i godkendelsesprocessen uden at slække på kravene til dokumentation for effekt og sikkerhed. Ved en løbende gennemgang kan forskere indsende resultater i realtid, og EMA vurderer så data fra de forskellige faser i udviklingen af vaccinen efterhånden, som de bliver genereret. Normalt starter vurderingen først, når al data er tilgængeligt.

Moderna er i fremskredne diskussioner med Europa-Kommissionen om at forsyne Europa med 80 millioner doser vacciner og med mulighed for køb af op til 160 millioner doser. EU-Kommissionen ønsker at købe til en pris på under 25 dollar (mindre end 157 kroner) per dosis ifølge Reuters.

Tags: corona, vaccine

Like eller del denne artikel