Sundhedspolitisk Tidsskrift

WHO fraråder nu Remdesivir til covid-19-patienter

Det antivirale lægemiddel Remdesivir bør ikke bruges til at behandle covid-19-patienter med, uanset hvor syge de er. Midlet har nemlig ingen mærkbar effekt på chancerne for at overleve, ligesom det heller ikke giver andre fordele for patienterne.

Det oplyser verdenssundhedsorganisationen (WHO) fredag.

Bag anbefalingen står et panel af blandt andre 28 lægelige eksperter, som har vurderet forsøgsdata fra WHO Solidarity Trial og tre randomiserede, kontrollerede undersøgelser, som i alt involverer over 7.000 patienter med covid-19. Panelets analyse viste, at Remdesivir ikke havde effekt på dødeligheden, indlæggelsestid, behovet for respirator eller andet.

Panelet erkender dog, at der er behov for yderligere forskning for specielt subgrupper af patienterne.

Remdesivir modtog godkendelse fra den amerikanske FDA i maj til nødbrug og er siden blevet godkendt til behandling af covid-19 patienter også i andre lande. I juli blev Remdesivir den første medicin, der blev godkendt i EU til behandling af covid-19, og danske læger bruger det også til syge covid-19-patienter. Et studie, som i oktober blev offentliggjort i New England Journal of Medicine konkluderede da også, at Remdesevir forkortede indlagte patienters ophold med fem dage, men at det ikke reducerede risikoen for at dø af covid-19.

EU har forhandlet sig frem til en aftale med Gilead om at levere Remdesivir til alle lande i EU efter en nærmere beskrevet fordelingsnøgle. På den baggrund har de danske regioners indkøbsorganisation Amgros efterfølgende forhandlet sig frem til en aftale, som har bevirket, at de danske lagre er fyldt op med Remdesivir.

Medicinsk chef i Lægemiddelstyrelsen, Nikolai Brun, siger til DR, at det foreløbig ikke ændrer det store ude på de danske coronaafdelinger, når WHO siger, at Remdesivir ikke længere bør bruges til coronapatienter.

"Det her fra WHO er en brik ud af flere. Det er én brik, men det er en vigtig brik. Det er ikke nok med en videnskabelig artikel. Vi skal have det fulde datasæt, der ligger bag," siger han til DR.

Samme holdning har ledende overlæge fra infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard.

"WHO´s sigte er globalt, og det kan godt være, at definitionen af f.eks. indlæggelsestid i Afrika er anderledes end her. Vi må se på, hvad WHO´s udmelding er baseret på og på, hvilke erfaringer, vi så har her i Danmark gennem de tre-fire måneder, hvor vi har brugt det. Her i området har vi brugt Remdesivir til 87 patienter, og på landsplan er antallet endnu højere. Vi skal have en national gennemgang af Remdesivirs effekt," siger han til TV2.

Det europæiske lægemiddelagentur EMA, som Danmark også er repræsenteret i, tager WHO-studiet med i den samlede gennemgang og vurdering af Remdesivir, som har været i gang siden juli måned, hvor EU-Kommissionen gav en betinget godkendelse til brug af medicinen. Indtil den endelige vurdering foreligger, fortsætter Danmark og de øvrige europæiske lande med at bruge Remdesivir til behandling af indlagte COVID-19-patienter.

 

 

 

Fakta om Remdesivir

Remdesivir er fremstillet af lægemiddelproducenten Gilead Sciences og var det første lægemiddel, der fik særlig hastetilladelse fra FDA til brug mod covid-19, eftersom remdesevir forhindrer vira i at replikere sig selv ved at indsætte sig selv i nye virale gener. Remdesivir blev oprindeligt testet som et antiviralt middel mod ebola og hepatitis C, men demonstrerede kun forholdsvist svage resultater.

Den 8. oktober indgik EU aftale med medicinalselskabet Gilead om køb af 500.000 behandlinger med Remdesivir til coronapatienter.

Tags: corona

Like eller del denne artikel